educratsweb@mail.com

+91

📂 Register 🔒 Login
FATHERS OF DIFFERENT FIELDS  #EDUCRATSWEB

Fathers of Different Fields

Who is the father of Modern Physics – Galileo Galilei
Who is the father of the Green Revolution – Norman Ernest Borlaug
Who is the father of Microbiology – Antonie Philips Van Leeuwenhoek
Who is the father of Modern Astronomy – Nicolaus Copernicus
Who is the father of Nuclear Physics – Ernest Rutherford
Who is the father of Nuclear Science – Marie Curie and Pierre Curie
Who is the father of Computer Science – George Boole and Alan Turing
Who is the father of Biology – Aristotle
Who is the father of the Green Revolution in India – M. S. Swaminathan
Who is the father of the Indian Constitution – Dr. B. R. Ambedkar
Who is the father of American Football – Walter Chauncey Camp
Who is the father of Evolution – Charles Darwin
Who is the father of Modern Olympic – Pierre De Coubertin
Who is the father of Numbers – Pythagoras
Who is the father of Genetics – Gregor Mendel
Who is the father of Internet – Vint Cerf
Who is the father of Botany – Theophrastus
Who is the father of Scientific Management – Frederick Winslow Taylor
Who is the father of Electricity – Benjamin Franklin
Who is the father of Electronics – Michael Faraday
Who is the father of Television – Philo Farnsworth
Who is the father of Nuclear Chemistry – Otto Hahn
Who is the father of Periodic Table – Dmitri Mendeleev
Who is the father of Humanism – Francesco Petrarca
Who is the father of Telephone – Alexander Graham Bell
Who is the father of Mobile Phone – Martin Cooper
Who is the father of Geometry – Euclid
Who is the father of Microscopy – Antonie Philips Van Leeuwenhoek
Who is the father of Laptop – Bill Moggridge
Who is the father of Psychology – Sigmund Freud
Who is the father of Surgery – Sushruta
Who is the father of New France – Samuel de Champlain
Who is the father of the American Constitution – James Madison
Who is the father of Plastic Surgery – Sir Harold Gillies
Who is the father of Ayurveda – Dhanwantari
Who is the father of Western Medicine – Hippocrates
Who is the father of Modern Medicine – Hippocrates
Who is the father of Cloning – Sigmund Freud
Who is the father of Printing – Guttenberg
Who is the father of History – Herodotus
Who is the father of Economics – Adam Smith
Who is the father of Philosophy – Socrates
Who is the father of Sociology – Augustys Comte
Who is the father of English Poetry – Geoffrey Chaucer
Who is the father of Essay – Montaigne
Who is the father of Homeopathy – Samuel Haniman
Who is the father of Socialism – Robert Owen
Who is the father of Scientific Socialism – Karl Marx
Who is the father of Co-operation – Robert Obeea
Who is the father of Jurisprudence – John Locke
Who is the father of Atom Bomb – Otto Wahn
Who is the father of Motar Car – Henry Ford
Who is the father of Reformation – Martin Luther
Who is the father of Greek Democracy – Clesthenes
Who is the father of Bangladesh – Sheikh Majibur Rehman
Who is the father of Pakistan – Muhammad Ali Jinnah
Who is the father of Modern Cartoon – William Hogarth
Who is the father of Modern Computer – Charles Babbage
Who is the father of Modern Drama – Henrik J. Ibsen
Who is the father of Modern Tourism – Tlemas Cook
Who is the father of Painting – Leonardo da Vinci
Who is the father of Green Revolution – Norman Borlaug
Who is the father of Renaissance – Petrarch

Fathers of Different Fields
if you have any information regarding Job, Study Material or any other information related to career. you can Post your article on our website. Click here to Register & Share your contents.
For Advertisment or any query email us at educratsweb@gmail.com

RELATED POST

1. Fathers of Different Fields
Fathers of Different Fields Who is the father of Modern Physics – Galileo Galilei Who is the father of the Green Revolution – Norman Ernest Borlaug Who is the father of Microbiology – Antonie Philips Van Leeuwenhoek Who is the father of Modern Astronomy – Nicolaus Copernicus Who is the father of Nuclear Ph
2. AWARDS AND THEIR RELATED FIELDS
AWARDS AND THEIR RELATED FIELDS Bharat Ratna: It is the highest civilian award of the India. The award was given for outstanding achievements in the arts, literature, science and public services  but the government expanded the criteria to include "any field of human endeavor". The number of annual awards is restricted to a maximum of three in a particular year. Nobel Prize: The Nobel Prize is widely regarde
3. Measurements of different Sports
Measurements of different Sports » Cricket - Pitch: 20.12 meters. Bat: 96.5 cm length and 10.8 cm width. Ball: 155.9 to 163 grams. Cricket Pitch » Football - Field: 1
4. Chhattisgarh Objective General Knowledge Questions
Chhattisgarh Objective General Knowledge Questions 1. Who of the following was the first elected member of Chhattisgarh elected from the constituency of municipal councils of Nagpur and Chhattisgarh in the Legislative Assembly of the Central Provinces in 1913 ?  (A) Shivdas Daga (B) Mahant Laxminarayandas (C) NathmalMunim (D) Shivprasad (Ans : C) 2. What is Kusiyaar in Chhattisgarhi ?  (A) Paddy (B) Banana (C) Cocon
5. Indian States General Knowledge Questions
Indian States General Knowledge Questions 1. In which state has India's largest private sector sea port been commissioned recently —Andhra Pradesh  2. Which Indian State has the minimum total forest cover —Haryana  3. If you wish to visit Golconda Fort, you will have to go to which state —Karnataka 4. Which state produces maximum Soya bean —Madhya Pr
6. RRB EXAM GENERAL KNOWLEDGE SOLVED PAPER
RRB EXAM GENERAL KNOWLEDGE SOLVED PAPER 1. When was the first underground railway (Metro Railway) started? (A) 1982 (B) 1989 (C) 1984 (D) 1992 (Ans : C) 2. Shatabdi Express train was started in– (A) 1984 (B) 1988 (C) 1990 (D) 1985 (Ans : B) 3. At which of the following places Diesel Component Works is established? (A) Jamshedpur (B) Patiala (C) Perambur (D) Varanasi (A
7. KARNATAKA CIRCLE PA /SA EXAM GENERAL AWARENESS SOLVED PAPER (EXAM HELD ON 27/04/2014)
KARNATAKA CIRCLE PA /SA EXAM GENERAL AWARENESS SOLVED PAPER (EXAM HELD ON 27/04/2014) 1) Bleeding of gums and loosening of teeth is caused due to deficiency of: Ans.: Vitamin C   2) Which of the following is not present in blood? Ans:   Placenta   3) A stick immersed in water appears bent due to the phenomenon of: Ans:  Refraction of light  
8. Employees State Insurance Corporation Upper Division Clerks Exam 2012 General Knowledge Solved Paper
Employees State Insurance Corporation Upper Division Clerks Exam 2012 General Knowledge Solved Paper 1. The expression “Tryst with Destiny” was first used by Pandit Jawaharlal Nehru on the occasion of–  (A) Dandi March (B) August 14/15 night  (C) Quit India Movement (D) None of these (Ans : B) 2. Alpha-Keratin is a protein present in–  (A) Wool (B) Eggs  (C) Blood (D)
9. U.P. PCS Lower Subordinate Services (Pre.) Exam General Studies Solved Paper (Exam Held on 26-9-2010)
U.P. PCS Lower Subordinate Services (Pre.) Exam General Studies Solved Paper (Exam Held on 26-9-2010) 1. The Thermometer suitable to measure 2000°C temperature is— (A) total radiation thermometer (B) gas thermometer (C) mercury thermometer (D) vapour pressure thermometer Ans : (A) 2. The gas used for artificial ripening of green fruit is— (A) ethane (B) ethylene (C) carbon dioxide (D
10. Insurance Related General Knowledge Practice Questions
Insurance Related General Knowledge Practice Questions 1. National Agricultural Insurance Scheme replace Comprehensive Crop Insurance Scheme was introduced in the year–  (A) 1997  (B) 1998  (C) 1999  (D) 2000  (Ans : c) 2. Earlier it was thought safe to allow each financial institution to carry out only one type of finance service. But now Banks are selling
11. Jammu and Kashmir Circle Postal Assistants Exam General Knowledge Solved Paper(Exam held on 18.05.2014)
Jammu and Kashmir Circle Postal Assistants Exam General Knowledge Solved Paper(Exam held on 18.05.2014) Q 1.Where is Ninety East Ridge situated? (A) Pacific Ocean  (B) Indian Ocean  (C) Arctic Ocean  (D) Atlantic Ocean Ans: (B) Indian Ocean   Q 2. ASBA Scheme is related to: (A) Initial Public Offer (B) Central Government Scheme for Women Employment
12. Punjab Circle Postal Assistant Examination General Awareness Solved Paper (Exam held on 18.05.2014)
Punjab Circle Postal Assistant Examination General Awareness Solved Paper (Exam held on 18.05.2014) 1. Identify the mismatched pair in national Sports award Ans : Dharmender Dalal - Dhyan Chand 2.The capital of world youngest nation south sudan is Ans : Juba 3.which country recently decided to implement Nitaqat law? Ans :  Saudi Arabia 4.The Lokpal and Lokayuktas bill 2013 got the President of india ascent
13. IGNOU B.Ed. Entrance Exam General Awareness Solved Questions
IGNOU B.Ed. Entrance Exam General Awareness Solved Questions 1. The Speaker of Lok Sabha in India is elected by the–  (A) Members of Lok Sabha (B) Members of Lok Sabha and Rajya Sabha  (C) Council of Ministers (D) Speakers of State Legislative Assemblies (Ans : A) 2. The responsibility for framing the Constitution of independent India was entrusted to the–  (A) Lok Sabha (B) Rajya Sabha (C)
14. General Knowledge Questions About First in India and World
General Knowledge Questions About First in India and World 1. Where was the first session of the Constituent Assembly held —New Delhi  2. Who is the first person to set foot on Moon —Neil Armstrong  3. Which was the first talkie film of India —Alam Ara  4. Which was the first English ship that came to India —Red Dragon  5. Which was the
15. General Knowledge Questions About Sports
General Knowledge Questions About Sports 1. Who is the leading wicket taker in the history of Test cricket —Shane Warne  2. What can be the maximum length of a cricket bat —32'  3. What is the distance between popping crease and stumps on cricket pitch —3½ ft  4. With Which game/sport is 'Popping crease' associated —Cricket 
16. General Awareness Practice Study Material
General Awareness Practice Study Material Indian history and culture 1. What medieval building double dome (Double Dome) whose tomb was built in the first place? - Sikander Lodi's Tomb 2. Where is the pillar on which the peace message of Ashoka and Samudragupta's military victories are engraved details of both? - Prayag 3. AD 1960 by Aurangzeb. In order to suppress the growing power of Shivaji who gets new was expressed? - To Shai
17. NABARD Assistant Manager (Grade A and B) Exam General Awareness Solved Paper (Exam Held on 1-3-2015)
NABARD Assistant Manager (Grade A and B) Exam General Awareness Solved Paper (Exam Held on 1-3-2015) 1. World's first robot-staffed Hotel is set to open in which of the following countries? (A) China (B) US (C) Singapore (D) Abu Dhabi (E) Japan (Ans : E)  2. In which of the following states, the per capita availability of Milk is highest in the country?  (A) Maharashtra (B) Haryana (C) Guajarat (D) Punjab (E) T
18. Delhi Postman Mail Guard Exam General Knowledge Solved Paper (Exam Held on 21-12-2014)
Delhi Postman Mail Guard Exam General Knowledge Solved Paper (Exam Held on 21-12-2014) 1. Who among the following has not won the Bharat Ratna Award?  (A) CNR Rao (B) M. G. Ramachandran  (C) Sivaji Ganesan (D) K. Kamaraj (Ans : C) 2. Complete the following series: YAZ, WBX, UCV, .…… (A) STD (B) SOT (C) SEP (D) SDQ (Ans : B) 3. Who among the following has not
19. Bihar SSC Graduate Level Preliminary Exam General Knowledge Solved Paper (Exam Held on 16-2-2015)
Bihar SSC Graduate Level Preliminary Exam General Knowledge Solved Paper (Exam Held on 16-2-2015) 1. The green pigment found in plants that perform photosynthesis is–  (A) Chlorophyll (B) Chloroplast (C) Chloroform (D) None of the above (Ans : A) 2. ‘Silent Valley’ is in–  (A) Tamil Nadu (B) Go
20. GENERAL KNOWLEDGE PRACTICE QUESTIONS
GENERAL KNOWLEDGE PRACTICE QUESTIONS 1. Which of the following is not a part of India's Money Market ?  (A) Bill Markets (B) Call Money Market (C) Banks (D) Indian Gold Council (Ans : D) 2. Which of the following States introduced a high-tech foodgrain rationing system to ensure timely supply of the foodgrains to people living below poverty line ?  (A) Maharashtra (B) Tamil Nadu (C) Delhi (D) Karnataka (
21. Different types of Awards and Prizes
Different types of Awards and Prizes Nobel Prize • It is the most coveted international award of the world. • It was instituted by the inventor of dynamite, Alfred Bernard Nobel (1833-96) • The award is given on Dec.10, which is the death anniversary of its founder. • Nobel made a trust from the money that he earned through the patent of his invention whose interest is used to give the money for the Nobel Prizes
22. HARYANA CIRCLE PA /SA EXAM GENERAL KNOWLEDGE SOLVED PAPER (EXAM HELD ON 27/04/2014)
HARYANA CIRCLE PA /SA EXAM GENERAL KNOWLEDGE SOLVED PAPER (EXAM HELD ON 27/04/2014) 1. How many teams are participating in IPL 2014? Ans.:8 2. Who is the deputy speaker of Lok Sabha at present? Ans.: Kariya Munda 3. Who is presently the chairman of the finance commission? Ans.:  Dr Vijay L Khelkar Yv Reddy  is the chairman of 14 Finance commission. But now 13th commission is on running .
23. DELHI CIRCLE PA/SA EXAM GENERAL AWARENESS SOLVED PAPER (EXAM HELD ON 27/04/2014)
DELHI CIRCLE PA/SA EXAM GENERAL AWARENESS SOLVED PAPER (EXAM HELD ON 27/04/2014) 1) Which one of the following minerals is contained in the Monazite sand of Kerala? Ans.  Thorium 2) The largest sugarcane producing country in the world is: Ans.  Brazil 3) This refers the amount that the commercial banks require to maintain in the form of gold or government approved securities before providing credit to customers: Ans
24. RAJASTHAN CIRCLE PA/SA EXAM GENERAL AWARENESS SOLVED PAPER (EXAM HELD ON 27/04/2014)
RAJASTHAN CIRCLE PA/SA EXAM GENERAL AWARENESS SOLVED PAPER (EXAM HELD ON 27/04/2014) 1. As per the constitutional provision, who has the absolute and ultimate powers regarding the passing of money bills?  Ans:-the house of the people   2:- As per the constitutional of India, the reports of the comptroller and auditor general of India relating to the accounts of the state shall be submitted to? Ans:- the Governor of state
We would love to hear your thoughts, concerns or problems with anything so we can improve our website educratsweb.com ! email us at educratsweb@gmail.com and submit your valuable feedback.
Save this page as PDF | Recommend to your Friends

Subscribe to our Telegram channel https://t.me/educratswebchannel | FATHERS OF DIFFERENT FIELDS  #EDUCRATSWEB educratsweb.com General Awareness 2020-04-11

https://bhojpuri-actor-actress.blogspot.com/ | https://sarkariniyukti.blogspot.com/ | https://educratsweb.blogspot.com/ | https://bhaktisangam.blogspot.com/ | https://bharatpagesblog.blogspot.com/ | https://bcspatna.blogspot.com/ | https://bizinfozones.blogspot.com/ | https://cityzoneeducation.blogspot.com/ | https://consptech.blogspot.com/ | https://saralmaterials.blogspot.com/ | https://ekbihar.blogspot.com/ | https://indiahealthplus.blogspot.com/ | https://gktalk.blogspot.com/ | https://gunjanphoto.blogspot.com/ | https://mahuli-patna.blogspot.com/ | https://modicareblog.blogspot.com/ | https://biharnalanda.blogspot.com/ | https://parsapatna.blogspot.com/ | https://prakashparv.blogspot.com/ | https://chitraguptajimaharaj.blogspot.com/ | https://shrishirdisaibabasansthan.blogspot.com/ | https://speakdoor.blogspot.com/ | https://supremedealin.blogspot.com/ | https://supremedealblog.blogspot.com/