educratsweb logo


INDIAN POLITY PRACTICE QUESTIONS

1. The system of government in India established by the constitution:
1. Parliamentary
2. Federal
3. Quasi federal
a) 1, 2, 3
b) 1, 2
c) 1 Only
d) None

2. Which one of the following is/are feature/s NOT common to both the Indian Federation and the American Federation?
1. A single citizenship
2. Three lists in the Constitution
3. Dual judiciary
4. A federal supreme court to interpret the Constitution
a) 1 & 2
b) 1, 2 & 3
c) All
d) 1 & 3

3. Which of the following statements regarding the Constituent Assembly are true?
1. It was not based on adult franchise
2. It resulted from direct elections
3. It was a multi-party body
4. It worked through several committees
a) 1 and 2
b) 2 and 3
c) 1 and 4
d) 1, 2, 3 and 4

4. Which of the following electoral systems is/are have been adopted for various elections in India?
1. System of direct election on the basis of adult suffrage
2. System of proportional representation by means of the single transferable vote
3. List system of proportional representation
4. Cumulative system of indirect elections
Select the correct answer from the codes given below:
a) 1 and 2
b) 1 and 3
c) 1, 2 and 3
d) 1, 2, 3 and 4

5. Which of the following determines that the Indian Constitution is federal?
1. A written and rigid Constitution
2. An independent Judiciary
3. Vesting of residuary powers with the Centre
4. Distribution of powers between the Centre and the States
a) 1 & 4
b) 1, 3 & 4
c) Only 4
d) None

6. Which one of the following is not explicitly stated in the Constitution of India but followed as a convention?
a) The Finance Minister is to be a Member of the Lower House
b) The Prime Minister has to resign if he loses majority in the Lower House
c) All the parts of India are to be represented in the Council of Ministers
d) In the event of both the President and the Vice-President demitting office simultaneously before the end of their tenure the Speaker of the Lower House of the Parliament will officiate as the President

7. Which of the following is/are extra- constitutional and extra-legal device(s) for securing cooperation and coordination between the States in India?
1. The National Development Council
2. The Governor's Conference
3. Zonal Councils
4. The Inter-State Council
a) 1 and 2
b) 1, 3 and 4
c) 1, 3 and 4
d) 1,2, 3 and 4

8. Which of the following are matters on which a constitutional amendment is possible only with
the ratification of the legislatures of not less than one-half of the States?
1. Election of the President
2. Representation of States in Parliament
3. Any of the Lists in the 7th Schedule
4. Abolition of the Legislative Council of a State
a) 1, 2 and 3
b) 1, 2 and 4
c) 1, 3 and 4
d) 1,2, 3 and 4

9. Assertion (A): The word 'minority' is not defined in the Constitution of India.
Reason (R): The Minorities Commission is not a constitutional body.
In the context of the above two statements, which one of the following is correct?
a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
b) Both Aand R are true, but R is not a correct explanation of A
c) A is true, but R is false
d) A is false, but R is true

10. Assertion(A): The reservation of thirty-three percent of seats for women in Parliament and State
legislatures does not require Constitutional amendment.
Reason(R): Political parties contesting elections can allocate thirty-three percent of seats they
contest to women candidates without any Constitutional amendment.
In the context of the above two statements, which one of the following is correct?
a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
b) Both Aand R are true, but R is not a correct explanation of A
c) A is true, but R is false
d) A is false, but R is true

11. The Indian parliamentary system is different from the British parliamentary system in that
India has which of the following:
1. Both a real and a nominal executive
2. A system of collective responsibility
3. Bicameral legislature
4. The system of judicial review
a) 1, 2 & 3
b) 2 & 4
c) Only 2
d) Only 4

12. Consider the following statements regarding the National Human Rights Commission of India( NHRC):
1. Its Chairman must be a retired Chief Justice of India
2. It has formations in each state as State Human Rights Commission
3. Its powers are only recommendatory in nature
4. It is mandatory to appoint a woman as a member of the Commission
a) 1, 2, 3 and 4
b) 2 and 4
c) 2 and 3
d) 1 and 3

13. The members of the Constituent Assembly which drafted the Constitution of India were:
a) Nominated by the British Parliament
b) Nominated by the Governor General
c) Elected by the Legislative Assemblies of various provinces
d) Elected by the Indian National Congress and Muslim League

14. Consider the following statements with reference to India:
1. The Chief Election Commissioner and other Election Commissioners enjoy equal powers but receive unequal salaries
2. The Chief Election Commissioner is entitled to the same salary as is provided to a judge of the Supreme Court
3. The Chief Election Commissioner shall not be removed from his office except in like manner and on like grounds as a judge of the Supreme Court
4. The term of office of the Election Commissioner is five years from the date he assumes his office or till the day he attains the age of 62 years, whichever is earlier:
Which of these statements are correct?
a) 1 and 2
b) 2 and 3
c) 1 and 4
d) 2 and 4

15. Consider the following statements: In the electoral college for Presidential Election in India:
1. The value of the vote of an elected Member of Legislative Assembly equals
2. The value of the vote of an elected Member of Parliament equals
3. There were more than 5000 members in the latest election
Which of these statement is/are correct?
a) 1 and 2
b) Only 2
c) 1 and 3
d) Only 3

ANSWERS:

1) b, 2) b, 3) c, 4) a, 5) c, 6) b, 7) a, 8) a, 9) b, 10) d, 11) d, 12) d, 13) c, 14) b, 15) b

INDIAN POLITY PRACTICE QUESTIONS
educratsweb.com

Posted by: educratsweb.com

I am owner of this website and bharatpages.in . I Love blogging and Enjoy to listening old song. ....
Enjoy this Author Blog/Website visit http://twitter.com/bharatpages

if you have any information regarding Job, Study Material or any other information related to career. you can Post your article on our website. Click here to Register & Share your contents.
For Advertisment or any query email us at educratsweb@gmail.com

RELATED POST
1. What is Mission Karmayogi?
Dubbed as the biggest bureaucratic reform initiative, the Union Cabinet Wednesday approved ‘Mission Karmayogi’, a new capacity-building scheme for civil servants aimed at upgrading the post-recruitment training mechanism of the officers and employees at all levels. Prime Minister Narendra Modi said this exercise will “radically” improve the government’s human resource management practices and asserted it will use state-of-the-art infrastructure to
2. Science in Vedas
Science in Vedas   Science in Vedas The core foundation of Hindu belief is that Vedas contain source of all knowledge – physical or metaphysical. However in last 100 odd years, this belief has come under scrutiny due to the advances that modern science claims to make.
3. Some interesting facts about Vikaram Sarabhai
Vikram Ambalal Sarabhai (12 August 1919 – 30 December 1971) was an Indian physicist and astronomer who initiated space research and helped develop nuclear power in India. He was honoured with Padma Bhushan in 1966 and the Padma Vibhushan (posthumously) in 1972. He is internationally regarded as the Father of the Indian Space Program. Some interesting facts about Vikaram Sa
4. Uttar Pradesh : Apex Bodies and Departments
Uttar Pradesh : Apex Bodies and Departments Hon'ble Governor , Uttar Pradesh Hon'ble Chief Minister, Uttar Pradesh Government of Uttar Pradesh Vidhan Sabha, Uttar Pradesh Vidh
5. Consumer Welfare Fund
The Consumer Protection Act, 1986 had set in motion a consumer movement in the country. The Consumer Protection Act, 2019 which came into effect from 20th July 2020, and replaces the Consumer Protection Act of 1986 would give greater fillip to the ongoing consumer movement in the country.The Consumer Protection Act, 2019 provides for establishment of the Central Consumer Protection Authority (CCPA) to promote, protect and enforce the rights of consumers as a class.  The Act provides for  simpli
6. Consumer Protection Act, 2019 comes into force
The Consumer Protection Act,2019 comes in to force from today i.e. 20th July 2020. While briefing the media about the Consumer Protection Act, 2019 through video conference here today, the Union Minister for Consumer Affairs, Food & Public Distribution Shri Ram Vilas Paswan said that this new Act will empower consumers and help them in protecting their rights through its various no
7. Shaheed Udham Singh (26 December 1899 – 31 July 1940)
Shaheed Udham Singh (26 December 1899 – 31 July 1940) was a revolutionary belonging to the Ghadar Party, best known for his assassination in London of Michael O'Dwyer, the former lieutenant governor of the Punjab in India, on 13 March 1940. The assassination was in revenge for the Jallianwala Bagh massacre in Amritsar in 1919 for which O'Dwyer was responsible. Singh was subsequently tried and convicted of murder and hanged in July 1940. While in custody, he used the name Mo
8. Dhanpat Rai Shrivastava - (31st July 1880 - 8th October 1936)
Dhanpat Rai Shrivastava - (31st July 1880 - 8th October 1936), better known by his pen name Munshi Premchandwas an Indian writer famous for his modern Hindustani literature. He is one of the most celebrated writers of the Indian subcontinent, and is regarded as one of the foremost Hindi writers of the early twentieth century. His novels include Godaan, Karmabhoomi, Gaban, Mansarovar, Idgah. He published his first collection of five short stories in 1907 in a book called Soz-e Watan.
9. July 31, 2020 Google Celebrating Pacita Abad
Today’s Doodle celebrates Philippine artist, feminist, and activist Pacita Abad, renowned for her bold use of color and mixed media as well as her use of art to address global themes. On this day in 1984, Abad made history as the first woman to receive the Philippines’ prestigious Ten Outstanding Young Men award.  Pacita Abad was born on October 5th, 1
10. Mohammed Rafi (24 December 1924 – 31 July 1980)
Mohammed Rafi (24 December 1924 – 31 July 1980) was an Indian playback singer. He is considered as one of the greatest and most influential singers of the Indian subcontinent. Rafi was notable for his voice, versatility and range; his songs were varied from fast peppy numbers to patriotic songs, sad numbers to highly romantic songs, qawwalis to ghazals and bhajans to classical songs. He was known for his ability to mould his voice to the persona and style of an actor, lip-syncing t
11. Indian Independence Movement
Indian Independence Movement The Indian independence movement encompasses the efforts to free India from British rule from the Nineteenth Century until the granting of Independence in 1947. The Independence Movement involved a range of different strategies from revolutionary acts of violence, to peaceful non-violent protests. Leaders of the Independence movement
12. World Metrology Day - 20 May
The theme for World Metrology Day 2020 is Measurements for global trade. This theme was chosen to create awareness of the important role measurement plays in facilitating fair global trade, ensuring products meet standards and regulations, and satisfying customer quality expectations. Indeed more widely metrology, the science of measurement, plays a central role in scientific discovery and innovation, industrial manufacturing and international trade, in improving the
13. GOVT. OFFICIAL RESIDENCES
GOVT. OFFICIAL RESIDENCES  1. » American President - White House 2. » Brazil President - Alvorada 3. » Britain Prime Minister - 10, Downing Street 4. » Canada Prime Minister - 24 Sussex Drive 5. » French President - Elysee Palace 6. » Germany President -&
14. COMMITTEES OF THE CONSTITUENT ASSEMBLY
COMMITTEES OF THE CONSTITUENT ASSEMBLY The Constituent Assembly appointed a number of committees to deal with different tasks of constitution-making. Out of these, eight were major committees and the others were minor committees.  The names of these committees and their chairmen are given below :  Major Committees  1. Union Powers Committee - Jawaharlal Nehru  2. Union Constitution Committee - Jawaharlal
15. Nobel Laureates
Nobel Laureates Amartya Sen (b-1933): Prof. Amartya Sen is the recipient of the Nobel Prize for Economics for the year 1998, becoming the first Asian to have been honoured with the award. The Santiniketanborn economist who is a pioneer in Welfare Economics has to his credit several books and papers on aspects of welfare and development. An economist with a difference, Prof. Sen is a humanist. He has distinguished himself with his outstanding writings on
16. INDIAN STATES AND IMPORTANT FESTIVALS
INDIAN STATES AND IMPORTANT FESTIVALS Goa Zatra at Cansaulim Feast of St. Francis Xavier Carnival Feast of Immaculate Conception, Goa Liberation Day. Himachal Pradesh Minjar Mela Jwalamukhi Fair Losar, Himachal Day Rakhadumni: Rakhi Karnataka Mak
17. List of First in India
List of First in India ● First Governor-General of Independent India—Lord Lewis Mountbatten ● Indian Governor-General of Independent India—Chakravarti Rajgopalachari ● Chief of the Indian Armed Forces—General K. M. Carriappa ● Field Marshall—General S. H. F. J. Manekshaw ● President—Dr. Rajendra Prasa
18. POWER PLANTS IN INDIA
POWER PLANTS IN INDIA Nuclear power in India         Nuclear power is the fourth-largest source of electricity in India after thermal, hydroelectric and renewable sources of electricity. As of 2012, India has 20 nuclear reactors in operation in six nuclear power plants, generating 4,780 MW while seven other reactors are under construction and are expected to generate an additional 5,300 MW. In October 2010, India drew up "an
19. HARYANA CIRCLE PA /SA EXAM GENERAL KNOWLEDGE SOLVED PAPER (EXAM HELD ON 27/04/2014)
HARYANA CIRCLE PA /SA EXAM GENERAL KNOWLEDGE SOLVED PAPER (EXAM HELD ON 27/04/2014) 1. How many teams are participating in IPL 2014? Ans.:8 2. Who is the deputy speaker of Lok Sabha at present? Ans.: Kariya Munda 3. Who is presently the chairman of the finance commission? Ans.:  Dr Vijay L Khelkar Yv Reddy  is the chairman of 14 Finance commission. But now 13th commission is on running .
20. History of Indian Postal System
History of Indian Postal System Year — Work 1766 — Establishment of first Indian Postal system by Lord Clive in India. 1774 — Establishment of first G.P.O. in Kolkata by Warren Hastings. 1786 — Establishment of Madras G.P.O. 1793 — Establishment of G.P.O. at Mumbai 1854 — On Oct
21. General Knowledge Questions About Sports
General Knowledge Questions About Sports 1. Who is the leading wicket taker in the history of Test cricket —Shane Warne  2. What can be the maximum length of a cricket bat —32'  3. What is the distance between popping crease and stumps on cricket pitch —3½ ft  4. With Which game/sport is 'Popping crease' associated —Cricket 
22. List of news channels in India
List of news channels in India Hindi news channels A1 TV channel Aaj Tak ABP News A
23. AWARDS AND THEIR RELATED FIELDS
AWARDS AND THEIR RELATED FIELDS Bharat Ratna: It is the highest civilian award of the India. The award was given for outstanding achievements in the arts, literature, science and public services  but the government expanded the criteria to include "any field of human endeavor". The number of annual awards is restricted to a maximum of three in a particular year. Nobel Prize: The Nobel Prize is widely regarde
24. Chhattisgarh Patwari Exam Solved Question Paper (Exam Held on: 15-01-2017)
Chhattisgarh Patwari Exam Solved Question Paper (Exam Held on: 15-01-2017) 1. Which is not the objective of scrapping the Rs. 500 and Rs. 1000 notes?  (a) To abolish black money  (b) To eliminate corruption  (c) To accelerate the economic growth  (d) None of the above  (Ans : c) 2. Which sector has more growth rate to accelerate the industrial growth of India in 2015-16? 
25. DELHI CIRCLE PA/SA EXAM GENERAL AWARENESS SOLVED PAPER (EXAM HELD ON 27/04/2014)
DELHI CIRCLE PA/SA EXAM GENERAL AWARENESS SOLVED PAPER (EXAM HELD ON 27/04/2014) 1) Which one of the following minerals is contained in the Monazite sand of Kerala? Ans.  Thorium 2) The largest sugarcane producing country in the world is: Ans.  Brazil 3) This refers the amount that the commercial banks require to maintain in the form of gold or government approved securities before providing credit to customers: Ans
26 बिहार तकनीकी सेवा आयोग | आयुष चिकित्सा पदाधिकारी की नियुक्ति हेतु विज्ञापान #Bihar 0 Days Remaining for Apply
बिहार तकनीकी सेवा आयोग | आयुष चिकित्सा पदाधिकारी की नियुक्ति हेतु विज्ञापान बिहा ...
27 Recruitment of Accounts Clerk Vacancy in Uttar Pradesh Power Corporation Ltd (UPPCL) 2020 #Uttar Pradesh 3 Days Remaining for Apply
 Recruitment of Accounts Clerk Vacancy in UPPCL 2020 Uttar Pradesh Power Corporation Ltd (UPPCL)  invites online application on prescribed format from eligible Indian Nationals for direct recruitment to the following Sarkari Naukri vacancy posts of Accounts Clerk (AC) - Lekha Lipik (लेखा लिपिक) for various offices of Uttar Pradesh Power Corporation Ltd. (UPPCL) (Advt. No. 06/VSA/2020/LL). ...
28 Engineering HR Finance Job Vacancy Recruitment in Rail Infrastructure Development Company (Karnataka) Limited (KRIDE) 2020 #Engineering 3 Days Remaining for Apply
Engineering HR Finance Job Vacancy Recruitment in Rail Infrastructure Development Company (Karnataka) Limited (KRIDE) 2020 Rail Infrastructure Development Company (Karnataka) Limited (KRIDE) is a Joint Venture Company established by the Government of Karnataka (GoK) & Ministry of Railways (MoR). T ...
29 Recruitment of Managers in Central Electronics Limited 2020 #Jobs 13 Days Remaining for Apply
Recruitment of Managers in Central Electronics Limited 2020 Central Electronics Limited (CEL) invites online application in the prescribed format for the following vacancy posts of Managers etc. from Indian nationals with matching skills, experience and endurance. (Advertisement No 106-Pers-1-2020). Recruitment in Central Electronics Limited (CEL) ...
30 Oil India Limited invites online applications in the prescribed format from eligible Indian Nationals for Recruitment and filling up the various 54 latest vacancy job posts of Grade-A, Grade-B, and Grade-C Officers in various disciplines. (Advertisement No. EX RECT/2020/01) #Sarkari Naukri 6 Days Remaining for Apply
Oil India Limited invites online applications in the prescribed format from eligible Indian Nationals for Recruitment and filling up the various 54 latest vacancy job posts of Grade-A, Grade-B, and Grade-C Officers in various disciplines. (Advertisement No. EX RECT/2020/01) Oil India Limited (OIL), a Navratna Public Sector Undertaking, is a pioneer national upstream Oil and Gas Company invites online application in the prescribed format for Grade-A, Grade-B, and Grade-C Officer vacancy rec ...
31 Recruitment for Non-Faculty Vacancy in IGIMS Patna #Bihar 7 Days Remaining for Apply
 Recruitment for Non-Faculty Vacancy in IGIMS Patna Applications are invited by the Director, Indira Gandhi Institute of Medical Sciences (IGIMS), Patna (Bihar) on prescribed recruitment application proforma from Indian citizens for appointment on various Non-Teaching/Non-Faculty Para-Medical Sarkari Naukri vacancy posts at IGIMS, Patna in various departments. (Advertisement No. 08/Non-Faculty Post/Estt./GIMS/2020) IGIMS Patna Non-Faculty Recruitment 20 ...
32 Recruitment of Accounts Clerk Vacancy in Uttar Pradesh Power Corporation Ltd (UPPCL) 2020 #Uttar Pradesh 3 Days Remaining for Apply
Recruitment of Accounts Clerk Vacancy in Uttar Pradesh Power Corporation Ltd (UPPCL) 2020 Uttar Pradesh Power Corporation Ltd (UPPCL)  invites online application on prescribed format from eligible Indian Nationals for direct recruitment to the following Sarkari Naukri vacancy posts of Accounts Clerk (AC) - Lekha Lipik (लेखा लिपिक) for various offices of Uttar Pradesh Power Corporation Ltd. (UPPCL) (Advt. No. 06/VSA/2020/LL). SarkariNaukriBlog ...
33 Bihar PSC Museum Official Recruitment 2020 Vacancies #Bihar 6 Days Remaining for Apply
Bihar Public Service Commission (BPSC)  invites Online Applications from Indian Citizens for the recruitment 2020 of following Faculty Sarkari Naukri vacancy posts of Officials in Bihar Museum for Art, Culture & Youth Department of Government of Bihar. (Advertisement No. 65/2020)  Bihar PSC Museum Official Recruitment 2020 Vacancies ...
34 NIPER Hyderabad Non-Teaching Recruitment 2020 Vacancies #Telangana 16 Days Remaining for Apply
Online Applications on prescribed format are invited at The National Institute of Pharmaceutical Education & Research (NIPER), Hyderabad (Telangana) from the eligible Indian Nationals for direct recruitment of the following 16 Non-faculty Government Job vacancy posts on regular basis through open competition on all India basis.  (Advt.  No. NIPER-HYD/02/2020-21) ...
35 Faculty Vacancy Recruitment in Damodaram Sanjivayya National Law University (DSNLU) Visakhapatnam 2020 #Andhra Pradesh 16 Days Remaining for Apply
 Faculty Vacancy Recruitment in DSNLU Visakhapatnam 2020 The Government of Andhra Pradesh has established Damodaram Sanjivayya National Law University (DSNLU) at Visakhapatnam. Application in the prescribed format is invited for the following Faculty Sarkari Naukri Vacancy in DSNLU Visakhapatnam, Andhra Pradesh on 5 years contract tenure basis (renewable). (Advertisement No. DSNLU/TS-01/2020). ...
36 Recruitment of School Lecturers 2020 by Uttarakhand PSC #Uttarakhand 8 Days Remaining for Apply
 Recruitment of School Lecturers 2020 by Uttarakhand PSC    The Uttarakhand Public Service Commission (UK PSC) at Haridwar (Uttarakhand) invites Online applications from Indian Nationals for recruitment of following 12 Sarkari Naukri vacancy posts of Lecturer (Group-C) under Uttarkhand Subordinate Education Service. (Advt. No. A-1/S-1/2020)   ...
37 UPSC Government Jobs Recruitment 12/2020 Vacancies #UPSC 5 Days Remaining for Apply
Union Public Service Commission (UPSC), Dholpur House, New Delhi invites Online application on prescribed recruitment form by 29/10/2020 for following Sarkari Naukri Government Jobs vacancy posts especially Specialist (Faculty - Assistant Professor), Foreman, Scientific Assistant, Engineer etc. in various Central Government Departments/Organisations in the prescribed online format (Advt. No. 12/2020). ...
38 DRDO Scholarship Scheme for Girls in Aerospace Engg / Aeronautical Engg / Space Engg & Rocketry / Avionics / Aircraft Engg #Scholorship 22 Days Remaining for Apply
GOVT. OF INDIA, MINISTRY OF DEFENCE DEFENCE R&D ORGANIZATION (DRDO) DRDO Scholarship Scheme for Girls in Aerospace Engg / Aeronautical Engg / Space Engg & Rocketry / Avionics / Aircraft Engg Registrations will start from 19th July 2020 15th Aug 2020 onwards ...
39 Recruitment of Faculty Vacancy in AIIMS Bhopal 2020 #Madhya Pradesh 8 Days Remaining for Apply
Recruitment of Faculty Vacancy in AIIMS Bhopal 2020 All  India Institute of Medical Sciences (AIIMS), Bhopal is a premier Institute of National Importance (INI) established by the Ministry of Health & Family Welfare, Government of India. The Director, AIIMS Bhopal invites online applications on prescribed for ...
40 56th Men and 27th Women SSC Officer Technical Recruitment in Indian Army April-2021 entry #Defense & Police 19 Days Remaining for Apply
 56th Men and 27th Women SSC Officer Technical Recruitment in Indian Army April-2021 entry Online applications are invited from eligible unmarried Male/Female Engineering Graduates and also from Widows of Defence Personnel who died in harness for grant of 56th entry for Men and 27th entry for Women for Technical Short Service Commission (SSC) entry in the Indian Army. ...
41 JAG Entry Scheme 26th SSC Officer Law Course commencing April 2021 #Defense & Police 18 Days Remaining for Apply
JAG Entry Scheme 26th SSC Officer Law Course commencing April 2021 Online applications on prescribed proforma are invited from Indian Nationals Law Graduates Men and Women for grant of Short Service Commission (SSC) in the Indian Army for Judge Advocate General (JAG) Department for 26th Entry course commencing April 2021. ...
42 India Post GDS Recruitment 2020 for Himachal Pradesh #Himachal Pradesh 13 Days Remaining for Apply
 India Post GDS Recruitment 2020 for Himachal Pradesh Online applications in the prescribed format are invited by Odisha and Tamil Nadu Circles of Indian Postal Department from eligible candidates for the recruitment selection and engagement to the Government Job vacancy posts of Gramin Dak Sevak (GDS) under Cycle-III/2020-2021 in the posts offices of the respective circles in the state in Himachal Pradesh. (Advertisement Numbers - R&E/77-55/2020) G ...
43 Recruitment of Experienced Non-Executive Personnel in IOCL Panipat Refinery 2020 #Jobs 14 Days Remaining for Apply
Recruitment of Experienced Non-Executive Personnel in IOCL  Panipat Refinery 2020 Indian Oil Corporation Limited (IOCL) the largest commercial undertaking in India and a Fortune “Global 500” company requires result oriented experienced personnel with initiative and enterprise for its Panipat Refinery, Haryana. (Advertisement No. PR/P/45 (2020-21)) ...
44 Bihar PSC Auditor Panchayati Raj Department Recruitment 2020 #Bihar 25 Days Remaining for Apply
Bihar Public Service Commission (BPSC)  invites Online Applications from Indian Citizens for the recruitment 2020 of following Faculty Sarkari Naukri vacancy posts of Auditors for the Panchayati Raj Department of Government of Bihar. (Advertisement No. 67/2020)  Bihar PSC Auditor Panchayati Raj Recruitment 2020 Vacancies &n ...
45 Faculty and Non-Teaching Vacancy Recruitment in NRTI Vadodara 2020 #Gujarat 17 Days Remaining for Apply
 Faculty and Non-Teaching Vacancy Recruitment in NRTI Vadodara 2020 The National Rail and Transportation Institute (NRTI) Vadodara (Gujarat) invites online applications in the prescribed format from committed academics and practitioners with quality teaching experience, publications, and research expertise for the Faculty Sarkari Naukri Vacancy at the level of Professor/ Associate Professor/ Assistant Professor in various areas/ disciplines and some other Non-Teaching ...
46 Educational talent search program, ALLEN academics young talent search program for students | TALLENTEX 2021 #Scholorship 17 Days Remaining for Apply
Educational talent search program, ALLEN academics young talent search program for students | TALLENTEX 2021For student Studying in class 5th, 6th, 7th, 8th, 9th & 10th Stage-1 : Online | Stage-2 : Offline / CBT ...
47 Technical Cadre Job Vacancy Recruitment in Supreme Court of India 2020 #Law & Judiciary 13 Days Remaining for Apply
Technical Cadre Job Vacancy Recruitment  in Supreme Court of India 2020 Online applications are invited from Indian citizens who fulfil the essential qualifications and other eligibility condition for recruitment of various Government job vacancies in Technical Cadre in the Registry of Supreme Court of India (SCI), New Delhi. (Advertisement No. F.6/2020-SCA (RC)) ...
48 Recruitment of Job vacancy in Maharashtra Natural Gas Limited (MNGL) 2020 #Maharashtra 7 Days Remaining for Apply
 Recruitment of Job vacancy in MNGL 2020 Maharashtra Natural Gas Limited (MNGL) invites application in the prescribed format for following Government Job Vacancy positions of Manager and Officer in various disciplines 2020. Maharashtra Natural Gas Limited, a joint venture Company of two Navratna PSUs viz ...
49 Recruitment of Group-A/B/C Vacancy in AIIMS Delhi and NCI Jhajjar 2020 #Delhi 26 Days Remaining for Apply
 Recruitment of Group-A/B/C Vacancy in AIIMS Delhi and NCI Jhajjar 2020 Online Applications on prescribed format are invited from eligible Indian citizen candidates for filling up of the following Group-A, Group-B and Group-C Sarkari Naukri Para-Medical (Non-Faculty) vacancy posts at All India Institutes of Medical Sciences (AIIMS), Delhi and NCI Jhajjar (Haryana) (Advt. No. 1-17/2020-Estt-I(RCT)). AIIMS Delhi Jhajjar Group A B C Job Vacancy Recruitment ...
50 IBPS 10th CRP for Clerk Vacancy Recruitment in PSU Banks 2021-22 #Bank 13 Days Remaining for Apply
IBPS 10th CRP for Clerk Vacancy Recruitment in PSU Banks 2021-22 It has been decided by IBPS to reopen the registration window and invite applications for 10th (Xth) online examination (Preliminary and Main) for Clerical cadre Posts in the Participating Organisations in continuation to the detailed advertisement dated 01/09/2020. ...
We would love to hear your thoughts, concerns or problems with anything so we can improve our website educratsweb.com ! visit https://forms.gle/jDz4fFqXuvSfQmUC9 and submit your valuable feedback.
Save this page as PDF | Recommend to your Friends

http://educratsweb(dot)com http://www.educratsweb.com/content.php?id=1711 http://educratsweb.com educratsweb.com educratsweb