educratsweb@mail.com

+91

📂 Register 🔒 Login
NABARD ASSISTANT MANAGER (GRADE A AND B) EXAM GENERAL AWARENESS SOLVED PAPER (EXAM HELD ON 1-3-2015) #EDUCRATSWEB

NABARD Assistant Manager (Grade A and B) Exam General Awareness Solved Paper (Exam Held on 1-3-2015)

1. World's first robot-staffed Hotel is set to open in which of the following countries?
(A) China (B) US (C) Singapore (D) Abu Dhabi (E) Japan (Ans : E) 

2. In which of the following states, the per capita availability of Milk is highest in the country? 
(A) Maharashtra (B) Haryana (C) Guajarat (D) Punjab (E) Tamil Nadu (Ans : D) 

3. In which city is India's first post office ATM opened? 
(A) Ahmedabad (B) Chennai (C) New Delhi (D) Mumbai (E) Hyderabad (Ans : B) 

4. At present how many credit information companies are operating in India? 
(A) Two (B) Three (C) Other than those given as options (D) Four (E) Five (Ans : D) 

5. SWIFT was founded in which of the following cities? 
(A) London (B) Brussels (C) New York (D) Hong Kong (E) Mumbai (Ans : B) 

6. Who is the head of the newly formed Expenditure Management Commission ? 
(A) Dr. Anand Sinha (B) Dr. Urjit Patel (C) Shri Arvind Mayaram (D) Dr. Subir Gokarn (E) Dr. Bimal Jalan (Ans : E) 

7. Vistara airline started its operations in India in January 2015. What is the tagline of this airline? 
(A) Fly the New Feelings (B) Now Everyone Can Fly (C) Fly at the cheapest rates 
(D) World's most favourite airline (E) Fly like a King (Ans : A) 

8. The NITI Aayog is headed by– 
(A) Minister for Planning (B) Prime Minister (C) Finance Minister (D) RBI Governor. (E) President of India (Ans : B) 

9. According to an order issued by the Culture Ministry on January 28, 2015. Who among the following has been appointed as the new chairman of Sangeet Natak Academi ? 
(A) Leela Samson (B) Anant Nag (C) Dr. P. V. Rajamannar (D) Girish Karnad (E) Shekhar Sen (Ans : E) 

10. As per Swachh Bharat Abhiyan, the aim of building a clean India is by which year? 
(A) 2021 (B) 2019 (C) 2018 (D) 2020 (E) 2016 (Ans : B) 

11. The first woman officer who led the Guard of honour at Rashtrapati Bhavan on January 26th 2015 is– 
(A) Nisha Thakur (B) Pooja Thakur (C) Punit Arora (D) Namrata Thakur (E) Other than those given as options (Ans : B) 

12. Paulina Vega, a 22-year-old student won the coveted title of Miss Universe 2015. She is from which of the following countries? 
(A) Colombia (B) India (C) Hungary (D) Honduras (E) Lithuania (Ans : A) 

13. Who amongst the following is the present Director of Centre for Advanced Financial Research and Learning (CAFRAL)? 
(A) D. K. Mohanty (B) P. Vijaya Bhaskar (C) H. R. Khan (D) G. Gopalakrishna (E) Dr. K. C. Chakraborty (Ans : D) 

14. Which of the following is the largest stock exchange in the world? 
(A) New York Stock Exchange (B) London Stock Exchange (C) Shanghai Stock Exchange 
(D) Tokyo Stock Exchange (E) NASDAQ OMX (Ans : A) 

15. Which Bank has announced the launch of country's first ‘contact-less' debit and credit cards to enable electronic payments with- out swiping ? 
(A) ICICI bank (B) HDFC bank (C) Axis bank (D) Union Bank of India (E) State Bank of India (Ans : A) 

16. Which of the following state Govt. has recently appointed yoga guru Ramdev as its brand ambassador to promote yoga and ayurveda in a big way? 
(A) Uttarakhand (B) Haryana (C) Madhya Pradesh (D) Himachal Pradesh (E) Uttar Pradesh (Ans : B) 

17. Who is the host of ICC Cricket World Cup 2015 ? 
(A) Australia and Newzealand (B) Other than those given as options (C) India and Sri Lanka 
(D) South Africa and Australia (E) England (Ans : A) 

18. Who is the chairperson of RBI? 
(A) Y. V. Reddy (B) K. L. Mohanti (C) Raghuram Rajan (D) Indra Nooyi (E) None of these (Ans : C) 

19. Who amongst the following is the present foreign secretary of India? 
(A) Sujata Singh (B) Ranjan Mathai (C) Shivshankar Menon (D) Nirupama Rao (E) Subrahmanyam Jaishankar (Ans : E) 

20. Recently the Government has notified that One Rupee Currency Notes will be put it to circulation again. The new notes will bear the signature of which of the following authorities? 
(A) Prime Minister (B) Finance Secretary (C) Finance Minister (D) Governor of RBI (E) President of India (Ans : B) 

21. RAM mense ? 
(A) Random Access Memory (B) Read Only Memory (C) Read Access Memory (D) Random Auto Memory (Ans : A) 

22. What is the minimum paid-up equity capital required for starting a small finance bank ? 
(A) Rs. 50 Crore (B) Other than those given as options (C) Rs. 250 Crore (D) Rs. 100 Crore (E) Rs. 500 Crore (Ans : D) 

23. The 'digital village' project to provide services ranging from cashless banking to digitised school teaching was recently started at Akodara village of Gujarat at the initiative of– 
(A) Aziz Premji Trust (B) Govt. of Gujarat (C) ICICI Bank (D) State Bank of India (E) Tata Enterprises (Ans : C) 

24. The year 2015 has been declared by the 68th Session of United Nations General Assembly as– 
(A) International Year of Fruits (B) International Year of Food (C) International Year of Vegetables 
(D) International Year of Good Health (E) International Year of Soils (Ans : E) 

25. Union Government renamed Direct Benefit Transfer Scheme for LPG as– 
(A) Other than those given as options (B) PAHAL (C) Ajeevika 
(D) Direct Transfer Scheme (E) Money Transfer Scheme (Ans : B) 

26. At the Asian Games held in September-October 2014, which Indian boxer refused to accept the bronze medal in order to protest a controversial decision by the judges? 
(A) L. Sarita Devi (B) Mary Kom (C) Rolando Bohol (D) Varghese Johnson (E) Kavita Goyal (Ans : A) 

27. As per Union Budget, how much capital is required to be infused in banks to meet Basel-III norms by 2018? 
(A) Rs. 2.40 lakh crore (B) Rs. 0.50 lakh crore (C) Rs. 1.00 lakh crore (D) Rs. 3.40 lakh crore (E) Rs. 5.00 lakh crore (Ans : A) 

28. Banks borrow money from the RBI at which of the following rates? 
(A) Base Rate (B) Reserve Repo Rate (C) Bank Rate (D) CRR (E) Repo Rate (Ans : E) 

29. Banks will soon be able to offer higher rate of interest on unbreakable fixed deposits. What is the minimum amount that is required to be invested in such a deposit scheme? 
(A) Over Rs. 50 lakhs (B) Upto Rs. 51akhs (C) Upto Rs. 10 lakhs (D) Over Rs. 25 lakhs (E) Over Rs. 100 lakhs (Ans : E) 

30. How many applications have been received by RBI, for starting payments bank ? 
(A) 112 (B) 65 (C) 41 (D) 72 (E) 113 (Ans : C) 

31. Pravasi Bhartiya Divas (PBD)- 2015 which was celebrated recently, was organized in which of the following States? 
(A) Kerala (B) Gujarat (C) Maharashtra (D) Rajasthan (E) Himachal Pradesh (Ans : B) 

32. A small deposit scheme for girl child, as part of the 'Beti Bachao Beti Padhao' campaign, was launched by the Govt. recently it is called as– 
(A) Balika Shiksha Account (B) Beti Padhao Deposit Scheme (C) Suraksha Deposit Scheme 
(D) Kanya Jagriti Jyoti Account (E) Sukanya Samridhi Account (Ans : E) 

33. Under the Liberalized Remittance Scheme (LRS) for resident individuals, what is the maximum amount that can be remitted abroad? 
(A) $ 250,000 (B) $ 350,000 (C) $ 500,000 (D) $ 150,000 (E) $ 50,000 (Ans : A) 

34. Which Indian state has been ranked as the fastest growing state for the year 2013-14 with GDP growth rate of 11-08% in 2013-14 ? 
(A) Madhya Pradesh (B) Haryana (C) Gujarat (D) Maharashtra (E) Bihar (Ans : A) 

35. Who among the following is the chairman of the External Advisory Committee (EAC) set up by RBI to evaluate application received for Payment? 
(A) Dr. Nachiket Mor (B) Smt. Usha Thorat (C) Shri H. R. Khan (D) Shri R. Gandhi (E) Shri S. S. Mundra (Ans : A) 

36. The deadline to exchange pre-2005 currency notes is– 
(A) 31-12-2015 (B) 30-06-2015 (C) 31-03-2015 (D) 30-09-2015 (E) 28-02-2015 (Ans : B) 

37. 'Winds of sarnara' won the new Age Album Trophy at 57th Grammy Awards recently. The album has been launched by– 
(A) A. R. Rahman (B) Ricky Kej and Wouter Kellerman (C) Bennet Veetraag 
(D) Peter Kater and Zakir Hussain (E) Paul Avgernios and Peter Kater (Ans : B) 

38. Which of the following books is written by Sanjaya Baru, former media advisor of the former Prime Minister, Manmohan Singh, just before the last Lok Sabha Election? 
(A) The Prime Minister with innovative ideas (B) The Accidental Prime Minister (C) The Intelligent Prime Minister 
(D) The Different Prime Minister (E) The Sudden Prime Minister (Ans : B) 

39. The player's auction for the 8th edition of Indian Premier League was concluded recently in Bengaluru. Which player amongst the following fetched highest amount at the auction? 
(A) Dinesh Karthik (B) Yuvraj Singh (C) Darren Sammy (D) Michael Hussey (E) Murali Vijay (Ans : B) 

40. Who among the following is the chairman of the recently constituted 7th Pay Commission? 
(A) Justice B. N. Srikrishna (retd.) (B) Dr. C. Rangarajan (C) Dr. D. Subbarao 
(D) Justice Ashok Kumar Mathur (retd.) (E) Dr. Y. V. Reddy (Ans : D) 

NABARD Assistant Manager (Grade A and B) Exam General Awareness Solved Paper (Exam Held on 1-3-2015)
if you have any information regarding Job, Study Material or any other information related to career. you can Post your article on our website. Click here to Register & Share your contents.
For Advertisment or any query email us at educratsweb@gmail.com

RELATED POST

1. IGNOU B.Ed. Entrance Exam General Awareness Solved Questions
IGNOU B.Ed. Entrance Exam General Awareness Solved Questions 1. The Speaker of Lok Sabha in India is elected by the–  (A) Members of Lok Sabha (B) Members of Lok Sabha and Rajya Sabha  (C) Council of Ministers (D) Speakers of State Legislative Assemblies (Ans : A) 2. The responsibility for framing the Constitution of independent India was entrusted to the–  (A) Lok Sabha (B) Rajya Sabha (C)
2. GENERAL KNOWLEDGE PRACTICE QUESTIONS
GENERAL KNOWLEDGE PRACTICE QUESTIONS 1. Which of the following is not a part of India's Money Market ?  (A) Bill Markets (B) Call Money Market (C) Banks (D) Indian Gold Council (Ans : D) 2. Which of the following States introduced a high-tech foodgrain rationing system to ensure timely supply of the foodgrains to people living below poverty line ?  (A) Maharashtra (B) Tamil Nadu (C) Delhi (D) Karnataka (
3. Bihar SSC Graduate Level Preliminary Exam General Knowledge Solved Paper (Exam Held on 16-2-2015)
Bihar SSC Graduate Level Preliminary Exam General Knowledge Solved Paper (Exam Held on 16-2-2015) 1. The green pigment found in plants that perform photosynthesis is–  (A) Chlorophyll (B) Chloroplast (C) Chloroform (D) None of the above (Ans : A) 2. ‘Silent Valley’ is in–  (A) Tamil Nadu (B) Go
4. Indian States General Knowledge Questions
Indian States General Knowledge Questions 1. In which state has India's largest private sector sea port been commissioned recently —Andhra Pradesh  2. Which Indian State has the minimum total forest cover —Haryana  3. If you wish to visit Golconda Fort, you will have to go to which state —Karnataka 4. Which state produces maximum Soya bean —Madhya Pr
5. Insurance Related General Knowledge Practice Questions
Insurance Related General Knowledge Practice Questions 1. National Agricultural Insurance Scheme replace Comprehensive Crop Insurance Scheme was introduced in the year–  (A) 1997  (B) 1998  (C) 1999  (D) 2000  (Ans : c) 2. Earlier it was thought safe to allow each financial institution to carry out only one type of finance service. But now Banks are selling
6. General Knowledge Questions About First in India and World
General Knowledge Questions About First in India and World 1. Where was the first session of the Constituent Assembly held —New Delhi  2. Who is the first person to set foot on Moon —Neil Armstrong  3. Which was the first talkie film of India —Alam Ara  4. Which was the first English ship that came to India —Red Dragon  5. Which was the
7. Employees State Insurance Corporation Upper Division Clerks Exam 2012 General Knowledge Solved Paper
Employees State Insurance Corporation Upper Division Clerks Exam 2012 General Knowledge Solved Paper 1. The expression “Tryst with Destiny” was first used by Pandit Jawaharlal Nehru on the occasion of–  (A) Dandi March (B) August 14/15 night  (C) Quit India Movement (D) None of these (Ans : B) 2. Alpha-Keratin is a protein present in–  (A) Wool (B) Eggs  (C) Blood (D)
8. Chhattisgarh Objective General Knowledge Questions
Chhattisgarh Objective General Knowledge Questions 1. Who of the following was the first elected member of Chhattisgarh elected from the constituency of municipal councils of Nagpur and Chhattisgarh in the Legislative Assembly of the Central Provinces in 1913 ?  (A) Shivdas Daga (B) Mahant Laxminarayandas (C) NathmalMunim (D) Shivprasad (Ans : C) 2. What is Kusiyaar in Chhattisgarhi ?  (A) Paddy (B) Banana (C) Cocon
9. Uttar Pradesh Subordinate Service Selection Commission (UPSSSC) Amin and Ahlmad Recruitment Exam 2016 Solved Paper
Uttar Pradesh Subordinate Service Selection Commission (UPSSSC) Amin and Ahlmad Recruitment Exam 2016 Solved Paper 1. In Uttar Pradesh, lemon is largely grown in– (a) Saharanpur and Meerut (b) Fatehpur and Pratapgarh (c) Lucknow and Hardoi (d) Allahabad and Varanasi (Ans : b) 2. Which of the following pulses is not covered under Minimum Support Price (MSP)?  (a) Arhar (b) Masoor (c) Urad (d) Moong (Ans :&nb
10. Madhya Pradesh Police Constable Exam Solved Paper (Exam Held on 09-08-2016)
Madhya Pradesh Police Constable Exam Solved Paper (Exam Held on 09-08-2016) 1. Who was elected to the office of President as an independent candidate?  (a) Dr. Rajendra Prasad (b) V V Giri (c) Sanjeeva Reddy (d) Dr. Zakir Hussain (Ans : b) 2. The voting age in general elections was reduced from 21 years to 18 by the–  (a) 72nd Amendment (b) 62nd Amendment (c) 61st Amendment (d) 71st Amendment (Ans :&nb
11. General Awareness Practice Study Material
General Awareness Practice Study Material Indian history and culture 1. What medieval building double dome (Double Dome) whose tomb was built in the first place? - Sikander Lodi's Tomb 2. Where is the pillar on which the peace message of Ashoka and Samudragupta's military victories are engraved details of both? - Prayag 3. AD 1960 by Aurangzeb. In order to suppress the growing power of Shivaji who gets new was expressed? - To Shai
12. NABARD Assistant Manager (Grade A and B) Exam General Awareness Solved Paper (Exam Held on 1-3-2015)
NABARD Assistant Manager (Grade A and B) Exam General Awareness Solved Paper (Exam Held on 1-3-2015) 1. World's first robot-staffed Hotel is set to open in which of the following countries? (A) China (B) US (C) Singapore (D) Abu Dhabi (E) Japan (Ans : E)  2. In which of the following states, the per capita availability of Milk is highest in the country?  (A) Maharashtra (B) Haryana (C) Guajarat (D) Punjab (E) T
13. RRB EXAM GENERAL KNOWLEDGE SOLVED PAPER
RRB EXAM GENERAL KNOWLEDGE SOLVED PAPER 1. When was the first underground railway (Metro Railway) started? (A) 1982 (B) 1989 (C) 1984 (D) 1992 (Ans : C) 2. Shatabdi Express train was started in– (A) 1984 (B) 1988 (C) 1990 (D) 1985 (Ans : B) 3. At which of the following places Diesel Component Works is established? (A) Jamshedpur (B) Patiala (C) Perambur (D) Varanasi (A
14. Chhattisgarh Patwari Exam Solved Question Paper (Exam Held on: 15-01-2017)
Chhattisgarh Patwari Exam Solved Question Paper (Exam Held on: 15-01-2017) 1. Which is not the objective of scrapping the Rs. 500 and Rs. 1000 notes?  (a) To abolish black money  (b) To eliminate corruption  (c) To accelerate the economic growth  (d) None of the above  (Ans : c) 2. Which sector has more growth rate to accelerate the industrial growth of India in 2015-16? 
15. Delhi Postman Mail Guard Exam General Knowledge Solved Paper (Exam Held on 21-12-2014)
Delhi Postman Mail Guard Exam General Knowledge Solved Paper (Exam Held on 21-12-2014) 1. Who among the following has not won the Bharat Ratna Award?  (A) CNR Rao (B) M. G. Ramachandran  (C) Sivaji Ganesan (D) K. Kamaraj (Ans : C) 2. Complete the following series: YAZ, WBX, UCV, .…… (A) STD (B) SOT (C) SEP (D) SDQ (Ans : B) 3. Who among the following has not
16. U.P. PCS Lower Subordinate Services (Pre.) Exam General Studies Solved Paper (Exam Held on 26-9-2010)
U.P. PCS Lower Subordinate Services (Pre.) Exam General Studies Solved Paper (Exam Held on 26-9-2010) 1. The Thermometer suitable to measure 2000°C temperature is— (A) total radiation thermometer (B) gas thermometer (C) mercury thermometer (D) vapour pressure thermometer Ans : (A) 2. The gas used for artificial ripening of green fruit is— (A) ethane (B) ethylene (C) carbon dioxide (D
17. General Knowledge Questions About Sports
General Knowledge Questions About Sports 1. Who is the leading wicket taker in the history of Test cricket —Shane Warne  2. What can be the maximum length of a cricket bat —32'  3. What is the distance between popping crease and stumps on cricket pitch —3½ ft  4. With Which game/sport is 'Popping crease' associated —Cricket 
18. Jammu and Kashmir Circle Postal Assistants Exam General Knowledge Solved Paper(Exam held on 18.05.2014)
Jammu and Kashmir Circle Postal Assistants Exam General Knowledge Solved Paper(Exam held on 18.05.2014) Q 1.Where is Ninety East Ridge situated? (A) Pacific Ocean  (B) Indian Ocean  (C) Arctic Ocean  (D) Atlantic Ocean Ans: (B) Indian Ocean   Q 2. ASBA Scheme is related to: (A) Initial Public Offer (B) Central Government Scheme for Women Employment
19. KARNATAKA CIRCLE PA /SA EXAM GENERAL AWARENESS SOLVED PAPER (EXAM HELD ON 27/04/2014)
KARNATAKA CIRCLE PA /SA EXAM GENERAL AWARENESS SOLVED PAPER (EXAM HELD ON 27/04/2014) 1) Bleeding of gums and loosening of teeth is caused due to deficiency of: Ans.: Vitamin C   2) Which of the following is not present in blood? Ans:   Placenta   3) A stick immersed in water appears bent due to the phenomenon of: Ans:  Refraction of light  
20. RAJASTHAN CIRCLE PA/SA EXAM GENERAL AWARENESS SOLVED PAPER (EXAM HELD ON 27/04/2014)
RAJASTHAN CIRCLE PA/SA EXAM GENERAL AWARENESS SOLVED PAPER (EXAM HELD ON 27/04/2014) 1. As per the constitutional provision, who has the absolute and ultimate powers regarding the passing of money bills?  Ans:-the house of the people   2:- As per the constitutional of India, the reports of the comptroller and auditor general of India relating to the accounts of the state shall be submitted to? Ans:- the Governor of state
21. Punjab Circle Postal Assistant Examination General Awareness Solved Paper (Exam held on 18.05.2014)
Punjab Circle Postal Assistant Examination General Awareness Solved Paper (Exam held on 18.05.2014) 1. Identify the mismatched pair in national Sports award Ans : Dharmender Dalal - Dhyan Chand 2.The capital of world youngest nation south sudan is Ans : Juba 3.which country recently decided to implement Nitaqat law? Ans :  Saudi Arabia 4.The Lokpal and Lokayuktas bill 2013 got the President of india ascent
22. DELHI CIRCLE PA/SA EXAM GENERAL AWARENESS SOLVED PAPER (EXAM HELD ON 27/04/2014)
DELHI CIRCLE PA/SA EXAM GENERAL AWARENESS SOLVED PAPER (EXAM HELD ON 27/04/2014) 1) Which one of the following minerals is contained in the Monazite sand of Kerala? Ans.  Thorium 2) The largest sugarcane producing country in the world is: Ans.  Brazil 3) This refers the amount that the commercial banks require to maintain in the form of gold or government approved securities before providing credit to customers: Ans
23. HARYANA CIRCLE PA /SA EXAM GENERAL KNOWLEDGE SOLVED PAPER (EXAM HELD ON 27/04/2014)
HARYANA CIRCLE PA /SA EXAM GENERAL KNOWLEDGE SOLVED PAPER (EXAM HELD ON 27/04/2014) 1. How many teams are participating in IPL 2014? Ans.:8 2. Who is the deputy speaker of Lok Sabha at present? Ans.: Kariya Munda 3. Who is presently the chairman of the finance commission? Ans.:  Dr Vijay L Khelkar Yv Reddy  is the chairman of 14 Finance commission. But now 13th commission is on running .
We would love to hear your thoughts, concerns or problems with anything so we can improve our website educratsweb.com ! email us at educratsweb@gmail.com and submit your valuable feedback.
Save this page as PDF | Recommend to your Friends

Subscribe to our Telegram channel https://t.me/educratswebchannel | NABARD ASSISTANT MANAGER (GRADE A AND B) EXAM GENERAL AWARENESS SOLVED PAPER (EXAM HELD ON 1-3-2015) #EDUCRATSWEB educratsweb.com General Awareness 2020-04-11
NABARD ASSISTANT MANAGER (GRADE A AND B) EXAM GENERAL AWARENESS SOLVED PAPER (EXAM HELD ON 1-3-2015) #EDUCRATSWEB educratsweb.com General Awareness 2020-04-11 | Google Cached Pages