U.P. PCS LOWER SUBORDINATE SERVICES (PRE.) EXAM GENERAL STUDIES SOLVED PAPER (EXAM HELD ON 26-9-2010) #EDUCRATSWEB

  • Home
  • Jobs
  • Q&A
  • Register
  • Login

  • U.P. PCS Lower Subordinate Services (Pre.) Exam General Studies Solved Paper (Exam Held on 26-9-2010)

    1. The Thermometer suitable to measure 2000°C temperature is—
    (A) total radiation thermometer
    (B) gas thermometer
    (C) mercury thermometer
    (D) vapour pressure thermometer
    Ans : (A)

    2. The gas used for artificial ripening of green fruit is—
    (A) ethane
    (B) ethylene
    (C) carbon dioxide
    (D) oxytocin
    Ans : (B)

    3. In which of the following districts India's largest mica belt is found ?
    (A) Balaghat and Chhindwara
    (B) Udaipur, Ajmer and Alwar
    (C) Hazaribagh, Gaya and Monghyr
    (D) Salem and Dharmapuri
    Ans : (C)

    4. Silent valley is situated in—
    (A) Uttarakhand
    (B) Kerala
    (C) Arunachal
    (D) Jammu and Kashmir
    Ans : (B)

    5. The fastest computer of the world is—
    (A) Param-10000
    (B) J-8
    (C) Yenha-3
    (D) T-3A
    Ans : (A)


    6. Which one of the following organizations is not related to science and technology ?
    (A) DST
    (B) CSIR
    (C) ICSSR
    (D) DAE
    Ans : (C)

    7. The name of the ICBM developed by India with a strike range of more than 2000 km is—
    (A) Prithvi
    (B) Trishul
    (C) Akash
    (D) Agni-II
    Ans : (D)

    8. Geneco technology is—
    (A) A defence system for prevention from AIDS
    (B) A method for the development of species for food crops
    (C) A techniques for pre-information regarding genetic diseases
    (D) A technique for prevention of cataract
    Ans : (C)

    9. 2, 4-D is—
    (A) an insecticide
    (B) an explosive
    (C) a fungicide
    (D) a herbicide
    Ans : (D)

    10. The percentage of nuclear enery in India's total energy generation is—
    (A) 60%
    (B) 27%
    (C) 10%
    (D) 2%
    Ans : (D)

    11. ‘Satish Dhawan Space Centre’ is located at—
    (A) Vishakhapatnam
    (B) Goa
    (C) Shri Hari Kota
    (D) Chennai
    Ans : (C)

    12. Which one of the following scientists has carried out researches both in the field of biology and physics ?
    (A) Jagdish Chandra Bose
    (B) Har Govind Khorana
    (C) C. V. Raman
    (D) Homi J. Bhabha
    Ans : (A)

    13. Which one of the following is a bacterial disease ?
    (A) Herpes
    (B) Polio
    (C) Pox
    (D) Tetanus
    Ans : (D)

    14. An Offshore Patrol Vessel was inducted into Coast Guard in March 2010. It is named—
    (A) Eagle
    (B) Vishwast
    (C) Jatayu
    (D) Aashwast
    Ans : (B)

    15. To insulate the country from disruptions in supply of crude oil, India has eastablished ‘India Strategic Petroleum Reserves Ltd.’ It will construct underground storages at three places. Identify the place which has not been selected for the purpose.
    (A) Vishakhapatnam
    (B) Manglore
    (C) Padur
    (D) Ankaleshwar
    Ans : (D)

    16. Presidents of USA and Russia recently signed a historic treaty committing their respective country to drastically reduce arms. It was signed on—
    (A) 15 January, 2010
    (B) 18 May, 2009
    (C) 08 April, 2010
    (D) 12 February, 2010
    Ans : (C)

    17. Russia has agreed recently to construct how many units of nuclear Reactor at Kudankulam in Tamil Nadu ?
    (A) 02
    (B) 04
    (C) 05
    (D) 06
    Ans : (A)

    18. Who of the following has been appointed as Chairman of Mumbai Stock Exchange in March, 2010 ?
    (A) Prof. Rakesh Mohan
    (B) Prof. Bhagawati
    (C) S. Ram Dorai
    (D) Prof. Manoranjan Misra
    Ans : (C)

    19. Who of the following is the fourth woman Judge appointed in the Supreme Court in India in April, 2010 ?
    (A) Justice Fatima Beevi
    (B) Justice Sujata Manohar
    (C) Justice Gyan Sudha Misra
    (D) Justice Ruma Pal
    Ans : (C)

    20. A World Expo 2010 as a grand event to showcase the best achievements of human civilisation has been opened on May 1, 2010. Where was this expo opened ?
    (A) In Shanghai
    (B) In Kuala Lumpur
    (C) In Tokyo
    (D) In Moscow
    Ans : (A)

    21. Air Force Exercise Garuda-2010 was held by India jointly with which of the following countries ?
    (A) France and Singapore
    (B) Australia and France
    (C) Singapore and Australia
    (D) None of these
    Ans : (A)

    22. Which one of the following states bagged the ‘National Rural Health Mission Award’ of the Government of India in April, 2010 ?
    (A) Uttar Pradesh
    (B) Orissa
    (C) Madhya Pradesh
    (D) Rajasthan
    Ans : (D)

    23. Who of the following has been included in the ‘Hall of Fame’ by I.C.C. in March, 2010 ?
    (A) Sachin Tendulkar
    (B) Sunil Gavaskar
    (C) Kapil Dev
    (D) Anil Kumble
    Ans : (C)

    24. Who said, ‘Imperialism’ is dead as ‘dodo’ ?
    (A) Ramje Macdonald
    (B) Winston Churchill
    (C) Clement Attlee
    (D) Lord Wavell
    Ans : (B)

    25. The annual session of Muslim League in the year 1970 was held at—
    (A) Dacca
    (B) Karachi
    (C) Aligarh
    (D) Lucknow
    Ans : (B)

    26. The Indian National Congress had launched the Non Co-operation Movement in the year—
    (A) 1918 A.D.
    (B) 1919 A.D.
    (C) 1920 A.D.
    (D) 1921 A.D.
    Ans : (C)

    27. Who amongst the following made regular broadcast on Congress Radio operated during Quit India Movement ?
    (A) Jaya Prakash Narayan
    (B) Subhas Chandra Bose
    (C) Ram Manohar Lohia
    (D) Sucheta Kriplani
    Ans : (C)

    28. Which of the following newspapers advocated revolutionary terrorism during the period of Indian freedom struggle ?
    1. Sandhya
    2. Yugantar
    3. Kaal
    Choose the correct answer from the code given below :
    Codes :
    (A) 1, 2
    (B) 1, 3
    (C) 2, 3
    (D) 1, 2, 3
    Ans : (D)

    29. The movement in India which became popular during the first World War was the—
    (A) Swadeshi and Boycott Movement
    (B) Home Rule Movement
    (C) Separatist Movement
    (D) Swarajist Party Movement
    Ans : (B)

    30. Arrange the following events in chronological order and choose the correct answer using the code given below :
    1. Jallianwalabagh Massacre
    2. Chaurichaura Episode
    3. Champaran Movement
    4. Moplah Rebellion
    Codes :
    (A) 1, 2, 3, 4
    (B) 2, 1, 3, 4
    (C) 3, 1, 4, 2
    (D) 3, 1, 2, 4
    Ans : (C)

    31. Match List-I with List-II and choose the correct answer from the codes given below the Lists :
    List-I(a) Abul Kalam Azad
    (b) Pherozeshah Mehta
    (c) Annie Besant
    (d) Mahatma Gandhi
    List-II1. Bombay Chronicle
    2. Al-Hilal
    3. Young India
    4. New India
    Codes :
    (a) (b) (c) (d)
    (A) 2 1 4 3
    (B) 1 2 3 4
    (C) 2 1 3 4
    (D) 3 2 1 4
    Ans : (A)

    32. Who of the following was the President of Indian National Congress for consecutive six years ?
    (A) Jawahar Lal Nehru
    (B) Dadabhai Naoroji
    (C) Abul Kalam Azad
    (D) Gopal Krishna Gokhale
    Ans : (C)

    33. Who of the following had started the Khilafat Movement ? Choose the answer from the code given below :
    1. Shaukat Ali
    2. Mohammad Ali
    3. Shariatullah
    4. Abul Kalam Azad
    Codes :
    (A) 1 and 2
    (B) 1, 3 and 4
    (C) 1, 2 and 3
    (D) 1, 2, 3, 4
    Ans : (A)

    34. Kakori Conspiracy Case took place in the year—
    (A) 1920
    (B) 1925
    (C) 1930
    (D) 1935
    Ans : (B)

    35. In the Interim Government (1946) who held the Railways Portfolio ?
    (A) Baldev Singh
    (B) T. T. Chudrigar
    (C) Asaf Ali
    (D) Abdul Rab Nishtar
    Ans : (C)

    36. The Province where Indian National Congress did not form ministry after the General election of 1937 was—
    (A) Orissa
    (B) Bihar
    (C) Madras
    (D) Bengal
    Ans : (D)

    37. The transfer of capital of British India from Calcutta to Delhi was effected during the period of—
    (A) Lord Minto
    (B) Lord Hardinge
    (C) Lord Chelmsford
    (D) Lord Reading
    Ans : (B)

    38. Who was the leader of the Swadeshi Movement in Madras ?
    (A) Srinivas Sastri
    (B) Rajagopalachari
    (C) Chidambaram Pillai
    (D) Chintamani
    Ans : (C)

    39. Which one of the following statements is not correct about Dadabhai Naoroji ?
    (A) He wrote a book ‘Poverty and Un-British rule in India’
    (B) He worked as a professor of Gujarati in the University College, London
    (C) He laid the foundation of woman's education in Bombay
    (D) He was elected as a member of British Parliament on the ticket of the Conservative Party
    Ans : (D)

    40. Which one of the following was directly related to the Poona Pact of 1932 ?
    (A) Indian women
    (B) Indian labour class
    (C) Indian farmers
    (D) Indian depressed class
    Ans : (D)

    41. Subhas Chandra Bose had founded ‘Forward Bloc’ in the year—
    (A) 1936 A.D.
    (B) 1937 A.D.
    (C) 1938 A.D.
    (D) 1939 A.D.
    Ans : (D)

    42. The Gujarra minor rock edict, in which the name of Ashoka is mentioned, is located in—
    (A) Mirzapur district of Uttar Pradesh
    (B) Datia district of Madhya Pradesh
    (C) Jaipur district of Rajasthan
    (D) Champaran district of Bihar
    Ans : (B)

    43. Choose the correct pair from the following—
    (A) Khajuraho —Chandellas
    (B) Ellora caves —Saka
    (C) Mahabalipuram—Rashtrakutas
    (D) Meenakshi Temple—Pallavas
    Ans : (A)

    44. Which of the following sites has yielded skeleton of dog along with human skeleton in burial ?
    (A) Brahmagiri
    (B) Burzahom
    (C) Chirand
    (D) Maski
    Ans : (B)

    45. Which of the following Ashokan inscriptions is devoted to the principle of religious tolerance completely ?
    (A) Rock edict XIII
    (B) Rock edict XII
    (C) Pillar inscription VII
    (D) Bhabru minor rock edict
    Ans : (C)

    46. The earliest evidence of agriculture in Indian sub-continent comes from—
    (A) Koldihwa
    (B) Lahuradeva
    (C) Mehargarh
    (D) Tokwa
    Ans : (C)

    47. Which of the following mentions about the meeting of Sandrokottas (Chandragupta Maurya) with Alexander, the Great ?
    (A) Pliny
    (B) Justin
    (C) Strabo
    (D) Megasthenese
    Ans : (D)

    48. Which Sultan of Delhi assumed the title of Alexander the Great ?
    (A) Balban
    (B) Alauddin Khalji
    (C) Mahammad Bin Tughlaq
    (D) Sikandar Lodi
    Ans : (B)

    49. Who among the following was given the title of ‘Shaikh-ul-Hind’ ?
    (A) Baba Fariduddin
    (B) Khwaja Qutbuddin Bakhtiyar Kaki
    (C) Khwaja Moinuddin Chisti
    (D) Shaikh Salim Chishti
    Ans : (C)

    50. Which one of the following is correctly matched ?
    (A) Kakatiya : Devagiri
    (B) Hoyasala : Dwarsamudra
    (C) Yadav : Warangal
    (D) Pandya : Madura
    Ans : (B)

    51. Who of the following introduced silver coin called ‘tanka’ ?
    (A) Alauddin Khilji
    (B) Qutub-ud-din Aibak
    (C) Iltutmish
    (D) Balban
    Ans : (C)

    52. From the following names identify the one who was not the brother of Humayun.
    (A) Kamran
    (B) Usman
    (C) Askari
    (D) Hindal
    Ans : (B)

    53. ‘Permanent Settlement’ was introduced during the tenure of—
    (A) Warren Hastings
    (B) Lord Cornwallis
    (C) Sir John Shore
    (D) Lord Wellesley
    Ans : (B)

    54. In whose reign was the ‘Treaty of Chittor’ signed between Mughal and the Rana of Mewar ?
    (A) Akbar
    (B) Jahangir
    (C) Shahjahan
    (D) Aurangzeb
    Ans : (B)

    55. Which medieval Indian ruler prior to Akbar has been referred to as the ‘Akbar of Kashmir’ ?
    (A) Ibrahim Shah Sharqi
    (B) Sultan Sikandar
    (C) Zainul Abedin
    (D) Mahmud Gawan
    Ans : (C)

    56. The Bengali leader who opposed socio-religious reforms and support orthodoxy was—
    (A) Radhakant Deb
    (B) Nemisadhan Bose
    (C) Hemchandra Biswas
    (D) Hemchandra De
    Ans : (A)

    57. Varindra Ghosh was associated with—
    (A) Anushilan Samiti
    (B) Sadhava Samaj
    (C) Abhinava Bharat
    (D) Swadesh Bandhav Samiti
    Ans : (A)

    58. Who was the first Sultan of Delhi to have levied ‘Haqq-i-Sharab’ or irrigation tax ?
    (A) Alauddin Khalji
    (B) Ghiyasuddin Tughlaq
    (C) Mohammad Bin Tughlaq
    (D) Firoz Tughlaq
    Ans : (D)

    59. Which Sultan of Delhi had established a separate agriculture department and had planned the ‘rotation of crops’ ?
    (A) Iltutmish
    (B) Balban
    (C) Alauddin Khalji
    (D) Mohammad Bin Tughlaq
    Ans : (D)

    60. As per world statistics 2008, what approximate percentage of world population lives in Asia ?
    (A) 61%
    (B) 63%
    (C) 65%
    (D) 66%
    Ans : (A)

    61. The State having highest scheduled caste population in India is—
    (A) Rajasthan
    (B) Maharashtra
    (C) Madhya Pradesh
    (D) Uttar Pradesh
    Ans : (D)

    62. Ujjain is situated at the bank of—
    (A) Chambal river
    (B) Kschipra river
    (C) Godavari river
    (D) Narmada river
    Ans : (B)

    63. Bagalihar Project lies on the—
    (A) Jhelum river
    (B) Ravi river
    (C) Chenab river
    (D) Indus river
    Ans : (C)

    64. Drakensberg is a mountain of—
    (A) Botswana
    (B) Namibia
    (C) South Africa
    (D) Zambia
    Ans : (C)

    65. Which one of the following is a cold current of the South Atlantic Ocean ?
    (A) Canary Current
    (B) Benguela Current
    (C) Agulhas Current
    (D) Brazil Current
    Ans : (B)

    66. Which region of the world, would you associate with ‘Bushmen’ ?
    (A) East Africa
    (B) Sahara Desert
    (C) New Zealand
    (D) Kalahari
    Ans : (D)

    67. Identify the only tributary of River Ganges which rises in the plains—
    (A) Son
    (B) Sharda or Saryu
    (C) Gomti
    (D) Ram Ganga
    Ans : (C)

    68. Uttar Pradesh holds the first place in India in the production of—
    (A) Rice and wheat
    (B) Wheat and sugarcane
    (C) Rice and Sugarcane
    (D) Wheat and pulses
    Ans : (B)

    69. Which one of the following is the tertiary activity ?
    (A) Forestry
    (B) Manufacturing
    (C) Farming
    (D) Marketing
    Ans : (D)

    70. Chilka lake is situated in—
    (A) West Bengal
    (B) Andhra Pradesh
    (C) Orissa
    (D) Tamil Nadu
    Ans : (C)

    71. The distance of Moon from the Earth is—
    (A) 364 thousand kms
    (B) 300 thousand kms
    (C) 446 thousand kms
    (D) 384 thousand kms
    Ans : (D)

    72. Japan is one of the leading industrial countries of the world because—
    (A) It has ample mineral resources
    (B) It has ample bio-energy resources
    (C) Industrial revolution was initiated here
    (D) It has high technological capacity
    Ans : (D)

    73. The planet which is called twin sister of earth is—
    (A) Mercury
    (B) Venus
    (C) Mars
    (D) Pluto
    Ans : (B)

    74. The deepest lake of the World is—
    (A) Pushkar lake in Rajasthan
    (B) Lake superior in America
    (C) Victoria lake in Africa
    (D) Baikal lake in Russia
    Ans : (D)

    75. The deepest trenches of the ocean are found in—
    (A) Indian Ocean
    (B) Pacific Ocean
    (C) Arctic Ocean
    (D) Atlantic Ocean
    Ans : (B)

    76. The Fundamental Duties of a citizen do not include duty—
    (A) to protect and improve the natural environment
    (B) to cherish and follow the noble ideals which inspired our national struggle for freedom
    (C) to strive towards abolition of untouchability
    (D) to develop scientific temper, humanism and the spirit of enquiry and reform
    Ans : (C)

    77. Education which was initially a state subject was transferred to the Concurrent list by the—
    (A) 24th Amendment
    (B) 25th Amendment
    (C) 42nd Amendment
    (D) 44th Amendment
    Ans : (C)

    78. The Constitution is silent in the Directive Principles of State Policy about—
    (A) adult education
    (B) living wages for workers
    (C) free legal aid to the poor
    (D) Primary education to children till they complete the age of 6 years
    Ans : (A)

    79. The Drafting Committee of the Constituent Assembly under Dr. B. R. Ambedkar had how many other members ?
    (A) 7
    (B) 6
    (C) 5
    (D) 4
    Ans : (B)

    80. The distribution of legislative power between the centre and the states in the Constitution is given in—
    (A) Sixth schedule
    (B) Seventh schedule
    (C) Eighth schedule
    (D) Ninth schedule
    Ans : (B)

    81. The number of High Court of Judicature in India is—
    (A) Twenty
    (B) Twenty one
    (C) Twenty two
    (D) Twenty three
    Ans : (B)

    82. Which one of the following states does not have a bicameral legislature ?
    (A) Uttar Pradesh
    (B) Madhya Pradesh
    (C) Bihar
    (D) Karnataka
    Ans : (B)

    83. The cardinal features of political system in India are—
    1. It is a democratic republic.
    2. It has a Parliamentary form of government.
    3. The supreme power vests in people of India.
    4. It provide for a unified authority
    Select the correct answer from the codes given below :
    Codes :(A) 1 and 2
    (B) 1, 2 and 3
    (C) 2, 3 and 4
    (D) All the four
    Ans : (D)

    84. The basis of determining dearness allowances to employees of India is—
    (A) National Income
    (B) Consumer Price Index
    (C) Standard of Living
    (D) Per Capita Income
    Ans : (B)

    85. Narsinham Committee related to—
    (A) Higher education reforms
    (B) Tax structure reforms
    (C) Banking structure reforms
    (D) Planning implementation reforms
    Ans : (C)

    86. Note issuing department of Reserve Bank of India should always possess the minimum gold stock worth—
    (A) Rs. 85 crore
    (B) Rs. 115 crore
    (C) Rs, 200 crore
    (D) None of the above
    Ans : (B)

    87. ‘Smart Money’ is a term used for—
    (A) Internet Banking
    (B) Credit Card
    (C) Saving Account in the Bank
    (D) Current Account in the Bank
    Ans : (B)

    88. The aim of differentiated Interest scheme was to provide concessional loans to—
    (A) Weaker Section of Society
    (B) Public Sector Industries
    (C) Public Limited Companies
    (D) Big Exporters
    Ans : (A)

    89. The first Industry to develop in India was the—
    (A) Cottage industry
    (B) Cement industry
    (C) Iron and steel industry
    (D) Engineering industry
    Ans : (A)

    90. Which one of the following states was having the highest Human Development Index in the year 2001 ?
    (A) Assam
    (B) Kerala
    (C) Uttar Pradesh
    (D) Madhya Pradesh
    Ans : (B)

    91. In which one of the following Countries High Yield variety seed were developed for the first time ?
    (A) Argentina
    (B) China
    (C) Mexico
    (D) India
    Ans : (C)

    92. Which one of the following per capita daily calorie intake has been recommended for determining the poverty line in rural areas in India ?
    (A) 2200
    (B) 2400
    (C) 2500
    (D) 2600
    Ans : (B)

    93. In India which agency is entrusted with the collection of data of capital formation ?
    (A) RBI and Central Statistical Organisation
    (B) RBI and SBI
    (C) RBI and all other Commercial Banks
    (D) Central Statistical Organisation and National Sample Survey
    Ans : (D)

    94. Which one of the following duration is related to XI Five Year Plan in India ?
    (A) 2005-10
    (B) 2006-11
    (C) 2007-12
    (D) 2008-13
    Ans : (C)

    95. Open market operations of RBI refer to—
    (A) buying and selling of shares
    (B) auctioning of foreign exchange
    (C) trading in securities
    (D) transactions in gold
    Ans : (A)

    96. Which of the following is the smallest bone in the human body ?
    (A) Vomer
    (B) Stapes
    (C) Malleus
    (D) Incus
    Ans : (B)
    t
    97. Which of the following is fish ?
    (A) Sea cucumber
    (B) Sea cow
    (C) Sea horse
    (D) Sea lion
    Ans : (C)

    98. The yellow colour of human urine is due to a pigment called—
    (A) Cytochrome
    (B) Urochrome
    (C) Haemochrome
    (D) Phenolichrome
    Ans : (B)

    99. The branch of study dealing with old age and aging is called—
    (A) Oncology
    (B) Gerentology
    (C) Teratology
    (D) Ornithology
    Ans : (B)

    100. Emphysaema is a disease caused by environmental pollution in which the affected organ of the body is—
    (A) liver
    (B) kidney
    (C) lungs
    (D) brain
    Ans : (C) 

    U.P. PCS Lower Subordinate Services (Pre.) Exam General Studies Solved Paper (Exam Held on 26-9-2010)
    educratsweb.com

    Posted by: educratsweb.com

    I am owner of this website. I Love blogging and Enjoy to listening old song. ....
    Enjoy this Author Blog/Website visit http://twitter.com/educratsweb

    if you have any information regarding Job, Study Material or any other information related to career. you can Post your article on our website. Click here to Register & Share your contents.
    For Advertisment or any query email us at educratsweb@gmail.com

    RELATED POST
    1. Consumer Protection Act, 2019 comes into force
    The Consumer Protection Act,2019 comes in to force from today i.e. 20th July 2020. While briefing the media about the Consumer Protection Act, 2019 through video conference here today, the Union Minister for Consumer Affairs, Food & Public Distribution Shri Ram Vilas Paswan said that this new Act will empower consumers and help them in protecting their rights through its various no
    2. Uttar Pradesh : Apex Bodies and Departments
    Uttar Pradesh : Apex Bodies and Departments Hon'ble Governor , Uttar Pradesh Hon'ble Chief Minister, Uttar Pradesh Government of Uttar Pradesh Vidhan Sabha, Uttar Pradesh Vidh
    3. Some interesting facts about Vikaram Sarabhai
    Vikram Ambalal Sarabhai (12 August 1919 – 30 December 1971) was an Indian physicist and astronomer who initiated space research and helped develop nuclear power in India. He was honoured with Padma Bhushan in 1966 and the Padma Vibhushan (posthumously) in 1972. He is internationally regarded as the Father of the Indian Space Program. Some interesting facts about Vikaram Sa
    4. Science in Vedas
    Science in Vedas   Science in Vedas The core foundation of Hindu belief is that Vedas contain source of all knowledge – physical or metaphysical. However in last 100 odd years, this belief has come under scrutiny due to the advances that modern science claims to make.
    5. Shaheed Udham Singh (26 December 1899 – 31 July 1940)
    Shaheed Udham Singh (26 December 1899 – 31 July 1940) was a revolutionary belonging to the Ghadar Party, best known for his assassination in London of Michael O'Dwyer, the former lieutenant governor of the Punjab in India, on 13 March 1940. The assassination was in revenge for the Jallianwala Bagh massacre in Amritsar in 1919 for which O'Dwyer was responsible. Singh was subsequently tried and convicted of murder and hanged in July 1940. While in custody, he used the name Mo
    6. Dhanpat Rai Shrivastava - (31st July 1880 - 8th October 1936)
    Dhanpat Rai Shrivastava - (31st July 1880 - 8th October 1936), better known by his pen name Munshi Premchandwas an Indian writer famous for his modern Hindustani literature. He is one of the most celebrated writers of the Indian subcontinent, and is regarded as one of the foremost Hindi writers of the early twentieth century. His novels include Godaan, Karmabhoomi, Gaban, Mansarovar, Idgah. He published his first collection of five short stories in 1907 in a book called Soz-e Watan.
    7. What is Mission Karmayogi?
    Dubbed as the biggest bureaucratic reform initiative, the Union Cabinet Wednesday approved ‘Mission Karmayogi’, a new capacity-building scheme for civil servants aimed at upgrading the post-recruitment training mechanism of the officers and employees at all levels. Prime Minister Narendra Modi said this exercise will “radically” improve the government’s human resource management practices and asserted it will use state-of-the-art infrastructure to
    8. Consumer Welfare Fund
    The Consumer Protection Act, 1986 had set in motion a consumer movement in the country. The Consumer Protection Act, 2019 which came into effect from 20th July 2020, and replaces the Consumer Protection Act of 1986 would give greater fillip to the ongoing consumer movement in the country.The Consumer Protection Act, 2019 provides for establishment of the Central Consumer Protection Authority (CCPA) to promote, protect and enforce the rights of consumers as a class.  The Act provides for  simpli
    9. July 31, 2020 Google Celebrating Pacita Abad
    Today’s Doodle celebrates Philippine artist, feminist, and activist Pacita Abad, renowned for her bold use of color and mixed media as well as her use of art to address global themes. On this day in 1984, Abad made history as the first woman to receive the Philippines’ prestigious Ten Outstanding Young Men award.  Pacita Abad was born on October 5th, 1
    10. Indian Independence Movement
    Indian Independence Movement The Indian independence movement encompasses the efforts to free India from British rule from the Nineteenth Century until the granting of Independence in 1947. The Independence Movement involved a range of different strategies from revolutionary acts of violence, to peaceful non-violent protests. Leaders of the Independence movement
    11. Top Crop Producing States in India
    Top Crop Producing States in India Apple: Jammu & Kashmir Rice: West Bengal Bajra: Rajasthan Bamboos: Assam Bananas: Tamilnadu Barley: Uttar Pradesh Cashewnut: Kerala Chillies: Maharashtra Cotton: Gujarat
    12. Nobel Laureates
    Nobel Laureates Amartya Sen (b-1933): Prof. Amartya Sen is the recipient of the Nobel Prize for Economics for the year 1998, becoming the first Asian to have been honoured with the award. The Santiniketanborn economist who is a pioneer in Welfare Economics has to his credit several books and papers on aspects of welfare and development. An economist with a difference, Prof. Sen is a humanist. He has distinguished himself with his outstanding writings on
    13. Amazing Facts about the Human Body
    Amazing Facts about the Human Body 1. A Human baby has over 300 bones (60 more than adults). With the passage of time some bones get dissolved inside and some get joined with others.  2. At the point when a pregnant lady endures organ harm, (for example, a heart assault), the hatchling sends undeveloped cells to the harmed organ to help repair it. Furthermore ladies who have beforehand been pregnant show neurological insurance against specific infections. 3
    14. HARYANA CIRCLE PA /SA EXAM GENERAL KNOWLEDGE SOLVED PAPER (EXAM HELD ON 27/04/2014)
    HARYANA CIRCLE PA /SA EXAM GENERAL KNOWLEDGE SOLVED PAPER (EXAM HELD ON 27/04/2014) 1. How many teams are participating in IPL 2014? Ans.:8 2. Who is the deputy speaker of Lok Sabha at present? Ans.: Kariya Munda 3. Who is presently the chairman of the finance commission? Ans.:  Dr Vijay L Khelkar Yv Reddy  is the chairman of 14 Finance commission. But now 13th commission is on running .
    15. List of First in India
    List of First in India ● First Governor-General of Independent India—Lord Lewis Mountbatten ● Indian Governor-General of Independent India—Chakravarti Rajgopalachari ● Chief of the Indian Armed Forces—General K. M. Carriappa ● Field Marshall—General S. H. F. J. Manekshaw ● President—Dr. Rajendra Prasa
    16. World Metrology Day - 20 May
    The theme for World Metrology Day 2020 is Measurements for global trade. This theme was chosen to create awareness of the important role measurement plays in facilitating fair global trade, ensuring products meet standards and regulations, and satisfying customer quality expectations. Indeed more widely metrology, the science of measurement, plays a central role in scientific discovery and innovation, industrial manufacturing and international trade, in improving the
    17. History of Indian Postal System
    History of Indian Postal System Year — Work 1766 — Establishment of first Indian Postal system by Lord Clive in India. 1774 — Establishment of first G.P.O. in Kolkata by Warren Hastings. 1786 — Establishment of Madras G.P.O. 1793 — Establishment of G.P.O. at Mumbai 1854 — On Oct
    18. AWARDS AND THEIR RELATED FIELDS
    AWARDS AND THEIR RELATED FIELDS Bharat Ratna: It is the highest civilian award of the India. The award was given for outstanding achievements in the arts, literature, science and public services  but the government expanded the criteria to include "any field of human endeavor". The number of annual awards is restricted to a maximum of three in a particular year. Nobel Prize: The Nobel Prize is widely regarde
    19. General Knowledge Questions About Sports
    General Knowledge Questions About Sports 1. Who is the leading wicket taker in the history of Test cricket —Shane Warne  2. What can be the maximum length of a cricket bat —32'  3. What is the distance between popping crease and stumps on cricket pitch —3½ ft  4. With Which game/sport is 'Popping crease' associated —Cricket 
    20. List of news channels in India
    List of news channels in India Hindi news channels A1 TV channel Aaj Tak ABP News A
    21. DELHI CIRCLE PA/SA EXAM GENERAL AWARENESS SOLVED PAPER (EXAM HELD ON 27/04/2014)
    DELHI CIRCLE PA/SA EXAM GENERAL AWARENESS SOLVED PAPER (EXAM HELD ON 27/04/2014) 1) Which one of the following minerals is contained in the Monazite sand of Kerala? Ans.  Thorium 2) The largest sugarcane producing country in the world is: Ans.  Brazil 3) This refers the amount that the commercial banks require to maintain in the form of gold or government approved securities before providing credit to customers: Ans
    22. Indian Railway at a Glance
    Indian Railway at a Glance 1831-33 : A thought to create railway development for the transportation between Madras and Bangalore cropped up. 1844 : R. S. Stephenson thought of creating East India Railway. 1845-46  : Survey work for new rail line for Calcutta–Delhi. 1848-49  : Construction of Howrah and Raniganj rail line.
    23. List of World Heritage Sites in India
    List of World Heritage Sites in India Cultural ● Agra Fort (1983) ● Ajanta Caves (1983) ● Buddhist Monuments at Sanchi (1989) ● Champaner-Pavagadh Archaeological Park (2004) ● Chhatrapati Shivaji Terminus (formerly Victoria Terminus) (2004) ● Churches and Convents of Goa (1986) ● Elephanta Caves (1987) ● Ellora Caves (1983) ● Fatehpur Sikri (1986) ● Great Living Chola T
    24. Objective Questions on Indian Penal Code 1860
    Objective Questions on Indian Penal Code 1860 1. Which one of the following is not essential for an offence?  (A) Intention (B) Motive (C) Prohibited act (D) Punishment for act (Ans : B) 2. In which of the following mens rea has been considered to be an essential element of an offence?  (A) Srinivasmal Barolia Vs. Emperor (B) R. Vs. Tolsen  (C) Nathulal Vs. State of Madhya Pradesh (D) All of the above (
    25. U.P. PCS Lower Subordinate Services (Pre.) Exam General Studies Solved Paper (Exam Held on 26-9-2010)
    U.P. PCS Lower Subordinate Services (Pre.) Exam General Studies Solved Paper (Exam Held on 26-9-2010) 1. The Thermometer suitable to measure 2000°C temperature is— (A) total radiation thermometer (B) gas thermometer (C) mercury thermometer (D) vapour pressure thermometer Ans : (A) 2. The gas used for artificial ripening of green fruit is— (A) ethane (B) ethylene (C) carbon dioxide (D
    26 CIMAP Scientist Technical Officer Vacancy Recruitment 2020 #Jobs 20 Days Remaining for Apply
    CIMAP Scientist Technical Officer Vacancy Recruitment 2020 CSIR-Central Institute of Medicinal and Aromatic Plants (CSIR-CIMAP), invites online applications in the prescribed format from Indian citizens for the recruitment of Government Job vacancy posts of Scientists and Technical Officer from enthusiastic young and dynamic Indian Nationals involved in Product Development/Technology Innovation/Applied Technology/Translation Research having excellent academic record/proven ...
    27 Teaching and Non-Teaching Vacancy Recruitment in National Institute of Ayurveda 2020-21 #Rajasthan 27 Days Remaining for Apply
    Applications are invited the prescribed Format for the following Non-Teaching Non-Faculty and Teaching Faculty Sarkari Naukri Vacancy  in the National Institute of Ayurveda (NIA) at Jaipur (Rajasthan) (Advt. No. 1/2020). Government Jobs National Institute of Ayurveda Jaipur ...
    28 Manager Job Vacancy Recruitment in NPS Trust 2021 #Jobs 13 Days Remaining for Apply
    National Pension System Trust (NPS Trust) invites online applications in the prescribed format from eligible Indian citizens for recruitment to fill up the following Sarkari Naukri vacancy posts of Officer Grade B (Manager) and Officer Grade A (Assistant Manager) across different streams on direct recruitment basis. (Advertisement No. 2/2020-21) NPS Trust Manager Jobs Recruitment 2021 Vacancies ...
    29 Navik and Yantrik Vacancy Recruitment in Coast Guard 2/2021 batch #Defense & Police 3 Days Remaining for Apply
    Online applications on prescribed format are invited from  Indian Nationals possessing educational qualifications and age as prescribed below, for recruitment to the Government Job vacancy post of Navik (Domestic Branch), Navik (General Duty) and Yantrik in the Indian Coast Guard (an Armed Force of the Union) under Ministry of Defence, Government of India for 02/2021 batch entry. ...
    30 Recruitment of Probationary Officers in ECGC Ltd. 2021 #Jobs 15 Days Remaining for Apply
    ECGC Limited invites online applications in the prescribed format for the recruitment for Sarkari Naukri vacancy posts of Probationary Officers (PO) from Indian citizens in various specialist/ generalist disciplines. ECGC limited Probationary officer Recruitment 2021 ECGC Probationary Officer Recruitment 2021 Vacancies     Probationary Officers: 59 vacancies (UR-25, EWS-05, OBC-16, SC-09, ST-04) (PWD-04), Pay Scale: ₹32795-62315 (Under revision since 2017), A ...
    31 UPSC National Defence Academy (NDA) and Naval Academy Examination NA (I), 2021 #UPSC 3 Days Remaining for Apply
    The Union Public Service Commission (UPSC) will hold the National Defence Academy (NDA)-I and Naval Academy (NA) Examination (I), 2021 on 18/04/2021 for admission to the Army, Navy and Air Force wing of the NDA for 147th Course and Naval Academy (INAC) for 109th course. Online applications on prescribed format are invited for NDA & NA Exam (I) 2021 by UPSC from suitable candidates for Officer Government Jobs (Advertisement No.NO.03/2021-NDA-I) UPSC NDA & NA Exam (I) ...
    32 Police Constable Vacancy Recruitment by Haryana SSC Advt. No. 4/2020 #Haryana 25 Days Remaining for Apply
    Haryana Staff Selection Commission (HSSC/HRYSSC) invites online applications in the prescribed form from eligible candidates for direct recruitment of following Sarkari Naukri Vacancy of Constables (Male/Female) in Group-C in Haryana Police.  (Advt. No. 4/2020) Haryana SSC Police Constable Recruitment Advt. No. 4/2020 Haryana SSC Police Constable Recruitment 2021 Vacancies     Male Constable (General Duty): 5500 vacancies     ...
    We would love to hear your thoughts, concerns or problems with anything so we can improve our website educratsweb.com ! visit https://forms.gle/jDz4fFqXuvSfQmUC9 and submit your valuable feedback.
    Save this page as PDF | Recommend to your Friends
    Add FREE Listing to Bharatpages Business Directory
    Read this site in Bengali English Gujarati Hindi Kannada Punjabi Tamil Telugu Urdu or Any other Language Google's cache Page
    January 16 - Historical Events - On This Day
    Subh Shaniwar (Saturday)  IMAGES, GIF, ANIMATED GIF, WALLPAPER, STICKER FOR WHATSAPP & FACEBOOK
    Subh Shaniwar (Saturday)

    Bihar Government Calendar 2021  IMAGES, GIF, ANIMATED GIF, WALLPAPER, STICKER FOR WHATSAPP & FACEBOOK Bihar Government Calendar 2021

    Recent Posts

    Jobs & Career Engineering Faculty & Teaching Defense & Police UPSC Scholorship Railway IT & Computer SSC Clerk & Steno UGC NET
    Contents News Education General Awareness Government Schemes Admit Card Study Material Exam Result Scholorship DATA Syllabus Contact us
    Explore more Archives Web Archive Register / Login Rss feed Posts Free Online Practice Set Useful Links / Sitemap Photo / Video Search Pincode Best Deal Greetings Recent Jobs Guest Contributor educratsweb Latest Jobs Notification sarkariniyukti.blogspot.com Bharatpages - BUSINESS DIRECTORY IN INDIA - FREE ONLINE BUSINESS LISTING
    Our Blog Bhakti Sangam chitragupta ji maharaj shri shirdi sai baba sansthan

    Guest Post | Submit   Job information   Contents   Link   Youtube Video   Photo   Practice Set   Affiliated Link   Register with us Register login Login
    educratsweb logo
    educratsweb provide the educational contents, Job, Online Practice set for students.
    if you have any information regarding Job, Study Material or any other information related to career. you can Post your article on our website. Click here to Register & Share your contents.
    For Advertisment email us at educratsweb@gmail.com
    Search | http://www.educratsweb.com/content.php?id=1743