educratsweb@mail.com

+91

📂 Register 🔒 Login
EMPLOYEES STATE INSURANCE CORPORATION UPPER DIVISION CLERKS EXAM 2012 GENERAL KNOWLEDGE SOLVED PAPER  #EDUCRATSWEB

Employees State Insurance Corporation Upper Division Clerks Exam 2012 General Knowledge Solved Paper

1. The expression “Tryst with Destiny” was first used by Pandit Jawaharlal Nehru on the occasion of– 
(A) Dandi March (B) August 14/15 night 
(C) Quit India Movement (D) None of these (Ans : B)

2. Alpha-Keratin is a protein present in– 
(A) Wool (B) Eggs 
(C) Blood (D) Skin (Ans : A)

3. To whom did Iitutmish dedicate the Qutub Minar? 
(A) Razia Sultan (B) Qutbuddin Aibak 
(C) Moinuddin Chishti (D) Qutabuddin Bhaktiyar Kaki (Ans : B)

4. Who amongst the following is the author of the book “Many Lives Many Masters”? 
(A) Robin Cook (B) L. K. Advani 
(C) Briyan Viz (D) None of these (Ans : C)

5. Winter Olympics 2018 will be held in– 
(A) Italy (B) Brazil 
(C) USA (D) South Korea (Ans : D)

6. In which State was Krishnapatnam Port constructed? 
(A) Odisha (B) Andhra Pradesh 
(C) Kerala (D) Maharashtra (Ans : B)

7. The well-known book “The Rediscovery of India” has been written by– 
(A) L. K. Advani (B) Anita Desai 
(C) Vikram Seth (D) Meghnad Desai (Ans : D)

8. Which country gives Magsaysay awards? 
(A) India (B) Britain 
(C) China (D) The Philippines (Ans : D)

9. Silver halides are used in photographic plates because they are– 
(A) Reduced by light (B) Totally colourless 
(C) Soluble in hyposolution (D) Oxidised in air (Ans : A)

10. Tetra ethyl lead (TEL) is– 
(A) An antioxidant (B) An antiknock compound 
(C) A reductant (D) None of these (Ans : B)

11. What is the full form of the term ‘NPA’ as used in banking environment? 
(A) Not Profitable Assets (B) Net Performing Assets 
(C) Non Performing Assets (D) New Potential Accounts (Ans : C)

12. Yakshagan is the famous dance form of the State of– 
(A) Odisha (B) Karnataka 
(C) Assam (D) Kerala (Ans : B)

13. Bull fighting is the national game of– 
(A) Spain (B) Italy 
(C) Poland (D) Sudan (Ans : A)

14. The expected energy of electrons at absolute zero is called– 
(A) Work function (B) Potential energy 
(C) Emission energy (D) Fermi energy (Ans : D)

15. The electromagnetic waves do not transport– 
(A) Charge (B) Energy 
(C) Information (D) Momentum (Ans : C)

16. Which of the following country won the Cricket Asia Cup 2012 ? 
(A) India (B) Sri Lanka 
(C) Pakistan (D) Bangladesh (Ans : C)

17. Mahe, which is situated on the Malabar on the Western Ghats, is a part of– 
(A) Puducherry (B) Tamil Nadu 
(C) Maharashtra (D) Kerala (Ans : A)

18. Who among the following Indian rulers was a contemporary of Akbar? 
(A) Ahilya Bai (B) Raja Sawai Jai Sing 
(C) Rani Durgawati (D) Martanda Varma (Ans : C)

19. Match List-I (Temple/Heritage Site) with List-II (State) and select the correct answer using the codes given below the lists– 
List-I (Temple/Heritage Site) 
A. Brihadeswara Temple B. Dilwara Temple 
C. Lingaraja Temple D. Hampi Group of Mountains 
List-II (State) 
1. Odisha 2. Tamil Nadu 
3. Karnataka 4. Rajasthan 
(A) A3, B1, C4, D2 (B) A3, B2, C4, D1 
(C) A2, B4, C1, D3 (D) A2, B3, C1, D4 (Ans : C)

20. The Tropic of Cancer passes through– 
(A) India and Saudi Arabia (B) India and Iran 
(C) Iran and Pakistan (D) None of these (Ans : A)

21. Who developed Hydrogen Bomb? 
(A) Samuel Cohen (B) Wernher von Braun 
(C) Edward Teller (D) J. Robert Open Heimer (Ans : C)

22. The most abundant element in the human body is– 
(A) Iron (B) Oxygen 
(C) Carbon (D) Nitrogen (Ans : B)

23. In which one of the following Union Territories do the people of the Onge tribe live? 
(A) Andaman and Nicobar Islands (B) Daman and Diu 
(C) Dadar and Nagar Haveli (D) Lakshadweep (Ans : A)

24. Which one of the following statements correctly describes the Fourth Schedule of the Constitution of India? 
(A) It contains the scheme of the distribution of powers between the union and states 
(B) It allocates seats in the council of states 
(C) It contains the languages listed in the constitution 
(D) It contains the provisions regarding the administration of tribal areas (Ans : B)

25. Who among the following is well known as an exponent of flute? 
(A) Madhup Mudgal (B) Shafaat Ahmad 
(C) Ronu Mazumdar (D) Debu Choudhari (Ans : C)

26. Kuril Island is under territorial dispute between which countries– 
(A) Japan and Russia (B) South Korea and North Korea 
(C) Japan and South Korea (D) Japan and North Korea (Ans : A)

27. Which of the following is not a writ provided in the Constitution of India– 
(A) Mandamus (B) Quo Warranto 
(C) Habeas Corpus (D) Injunction (Ans : D)

28. A stick immersed in water appears bent due to the phenomena of– 
(A) Reflection of light (B) Diffraction of light 
(C) Refraction of light (D) Dispersion of light (Ans : C)

29. The oldest style of composition of North Indian Classical music is– 
(A) Ghazal (B) Dhruvpad 
(C) Thumari (D) None of these (Ans : B)

30. Deputy Speaker of Lok Sabha at present is– 
(A) Ms. Sushma Swaraj (B) Mr. Karia Munda 
(C) Mr. Arun Jaitely (D) None of these (Ans : B)

31. Who among the following presides over the National Development Council– 
(A) The Finance Minister of India 
(B) The Speaker of Lok Sabha 
(C) Prime Minister of India 
(D) The elected members from among the chief ministers of the States (Ans : C)

32. Under Right to Education Act, the children of which of the following age groups are eligible to get free education– 
(A) Up to 5 years (B) Between 6 and 10 years 
(C) Between 6 and 14 years (D) Between 8 and 12 years (Ans : C)

33. The Indian Parliament consists of– 
(A) Lok Sabha, Rajya Sabha and the President (B) Lok Sabha and Rajya Sabha 
(C) Lok Sabha and State assemblies (D) Lok Sabha only (Ans : A)

34. A line on a meteorological map joining places of equal rainfall is called– 
(A) Isoclinic (B) Isobar 
(C) Isogenic (D) Isohyet (Ans : D)

35. In which part of a human body “Hippocampus” is located ? 
(A) Brain (B) Eyes 
(C) Ears (D) Nose (Ans : A)

36. What is psephology ? 
(A) Statistical study of elections voting etc. (B) Study of rainfall pattern 
(C) Study of gene disorder (D) None of the above is true (Ans : A)

37. This state contributes 70% of India’s coffee and silk. Name this state– 
(A) Karnataka (B) Assam 
(C) Rajasthan (D) Punjab (Ans : A)

38. Which Sikh Guru was tortured and killed on the directions of Aurangzeb? 
(A) Teg Bahadur (B) Arjan Dev 
(C) Ram Das (D) None of these (Ans : A)

39. Which of the following Muslim rulers remained in the captivity of his son? 
(A) Akbar (B) Aurangzeb 
(C) Shahjahan (D) Jahangir (Ans : C)

40. Some of the rock-cut temples, known as the seven pagodas, were built by the– 
(A) Pallavas (B) Cholas 
(C) Rashtrakutas (D) None of these (Ans : A)

41. Who amongst the following was impeached in England for acts committed as Governor-General of India? 
(A) Wellesley (B) Warren Hastings 
(C) Cornwallis (D) Cavendish Bentinck (Ans : B)

42. The black hole theory was discovered by– 
(A) Hargobind Khurana (B) C. V. Raman 
(C) S. Ramanujan (D) S. Chandrashekhar (Ans : D)

43. The principal objective of Muhammad-bin-Tughluq in shifting his capital to Daultabad was to– 
(A) Inflict sufferings on the residents of Delhi whom he regarded unworthy of his benevolence
(B) Expand his empire to the whole of South India 
(C) Move away from the centre of Rajput resistance to his rule 
(D) Find a better strategic location for the capital of his empire (Ans : D)

44. Gujarat is the largest producer of salt in India because– 
(A) It has extensive shallow seas 
(B) It has extensive dry coast 
(C) Its coastal waters are very saline 
(D) Besides producing salt from saline water it has reserves of rock salt (Ans : D)

45. Which of the following statements is not correct? 
(A) Wheat is grown in Punjab (B) Tea is produced in Assam 
(C) Coffee is grown in Karnataka (D) Saffron is produced in Himachal Pradesh (Ans : D)

46. Who is responsible to collect the Service Tax? 
(A) Income Tax Department (B) Postal Department 
(C) Central Excise Department (D) Commercial Tax Department of the State/Union Territory (Ans : C)

47. Which one of the following is not a gland? 
(A) Liver (B) Kidney 
(C) Stomach (D) Pancreas (Ans : C)

48. Potassium permanganate is used for purifying drinking water, because it– 
(A) Is an oxidising agent (B) Dissolves the impurities of water 
(C) Is a reducing agent (D) None of these (Ans : A)

49. Which city is also known as the “Big Apple”? 
(A) Canberra, Australia (B) Madrid, Spain 
(C) New York, The US (D) Lausanne, Switzerland (Ans : C)

50. Which of the following was used as a chemical weapon in the First World War? 
(A) Mustard gas (B) Water gas 
(C) Hydrogen cyanide (D) Carbon monoxide (Ans : A) 

Employees State Insurance Corporation Upper Division Clerks Exam 2012 General Knowledge Solved Paper
if you have any information regarding Job, Study Material or any other information related to career. you can Post your article on our website. Click here to Register & Share your contents.
For Advertisment or any query email us at educratsweb@gmail.com

RELATED POST

1. Chhattisgarh Objective General Knowledge Questions
Chhattisgarh Objective General Knowledge Questions 1. Who of the following was the first elected member of Chhattisgarh elected from the constituency of municipal councils of Nagpur and Chhattisgarh in the Legislative Assembly of the Central Provinces in 1913 ?  (A) Shivdas Daga (B) Mahant Laxminarayandas (C) NathmalMunim (D) Shivprasad (Ans : C) 2. What is Kusiyaar in Chhattisgarhi ?  (A) Paddy (B) Banana (C) Cocon
2. List of State Birds of India
List of State Birds of India State Common name Binomial nomenclature Andhra Pradesh Indian roller
3. Indian States General Knowledge Questions
Indian States General Knowledge Questions 1. In which state has India's largest private sector sea port been commissioned recently —Andhra Pradesh  2. Which Indian State has the minimum total forest cover —Haryana  3. If you wish to visit Golconda Fort, you will have to go to which state —Karnataka 4. Which state produces maximum Soya bean —Madhya Pr
4. Chief Crops and the State Producing of Them
Chief Crops and the State Producing of Them ● Barley—U.P., Rajasthan, Bihar, Punjab and Haryana. ● Cardamom—Kerala, Karnataka and Tamil Nadu. ● Cashewnut—Kerala, Maharashtra, Andhra Pradesh, Goa and Odisha. ● Coffee—Karnataka, Tamil Nadu (Nilgiri Hills) and Kerala. ● Cotton—Gujarat, Maharashtra, Karna
5. KARNATAKA CIRCLE PA /SA EXAM GENERAL AWARENESS SOLVED PAPER (EXAM HELD ON 27/04/2014)
KARNATAKA CIRCLE PA /SA EXAM GENERAL AWARENESS SOLVED PAPER (EXAM HELD ON 27/04/2014) 1) Bleeding of gums and loosening of teeth is caused due to deficiency of: Ans.: Vitamin C   2) Which of the following is not present in blood? Ans:   Placenta   3) A stick immersed in water appears bent due to the phenomenon of: Ans:  Refraction of light  
6. Madhya Pradesh Police Constable Exam Solved Paper (Exam Held on 09-08-2016)
Madhya Pradesh Police Constable Exam Solved Paper (Exam Held on 09-08-2016) 1. Who was elected to the office of President as an independent candidate?  (a) Dr. Rajendra Prasad (b) V V Giri (c) Sanjeeva Reddy (d) Dr. Zakir Hussain (Ans : b) 2. The voting age in general elections was reduced from 21 years to 18 by the–  (a) 72nd Amendment (b) 62nd Amendment (c) 61st Amendment (d) 71st Amendment (Ans :&nb
7. INDIAN STATES AND IMPORTANT FESTIVALS
INDIAN STATES AND IMPORTANT FESTIVALS Goa Zatra at Cansaulim Feast of St. Francis Xavier Carnival Feast of Immaculate Conception, Goa Liberation Day. Himachal Pradesh Minjar Mela Jwalamukhi Fair Losar, Himachal Day Rakhadumni: Rakhi Karnataka Mak
8. RRB EXAM GENERAL KNOWLEDGE SOLVED PAPER
RRB EXAM GENERAL KNOWLEDGE SOLVED PAPER 1. When was the first underground railway (Metro Railway) started? (A) 1982 (B) 1989 (C) 1984 (D) 1992 (Ans : C) 2. Shatabdi Express train was started in– (A) 1984 (B) 1988 (C) 1990 (D) 1985 (Ans : B) 3. At which of the following places Diesel Component Works is established? (A) Jamshedpur (B) Patiala (C) Perambur (D) Varanasi (A
9. Employees State Insurance Corporation Upper Division Clerks Exam 2012 General Knowledge Solved Paper
Employees State Insurance Corporation Upper Division Clerks Exam 2012 General Knowledge Solved Paper 1. The expression “Tryst with Destiny” was first used by Pandit Jawaharlal Nehru on the occasion of–  (A) Dandi March (B) August 14/15 night  (C) Quit India Movement (D) None of these (Ans : B) 2. Alpha-Keratin is a protein present in–  (A) Wool (B) Eggs  (C) Blood (D)
10. Chhattisgarh Patwari Exam Solved Question Paper (Exam Held on: 15-01-2017)
Chhattisgarh Patwari Exam Solved Question Paper (Exam Held on: 15-01-2017) 1. Which is not the objective of scrapping the Rs. 500 and Rs. 1000 notes?  (a) To abolish black money  (b) To eliminate corruption  (c) To accelerate the economic growth  (d) None of the above  (Ans : c) 2. Which sector has more growth rate to accelerate the industrial growth of India in 2015-16? 
11. Uttar Pradesh Subordinate Service Selection Commission (UPSSSC) Amin and Ahlmad Recruitment Exam 2016 Solved Paper
Uttar Pradesh Subordinate Service Selection Commission (UPSSSC) Amin and Ahlmad Recruitment Exam 2016 Solved Paper 1. In Uttar Pradesh, lemon is largely grown in– (a) Saharanpur and Meerut (b) Fatehpur and Pratapgarh (c) Lucknow and Hardoi (d) Allahabad and Varanasi (Ans : b) 2. Which of the following pulses is not covered under Minimum Support Price (MSP)?  (a) Arhar (b) Masoor (c) Urad (d) Moong (Ans :&nb
12. U.P. PCS Lower Subordinate Services (Pre.) Exam General Studies Solved Paper (Exam Held on 26-9-2010)
U.P. PCS Lower Subordinate Services (Pre.) Exam General Studies Solved Paper (Exam Held on 26-9-2010) 1. The Thermometer suitable to measure 2000°C temperature is— (A) total radiation thermometer (B) gas thermometer (C) mercury thermometer (D) vapour pressure thermometer Ans : (A) 2. The gas used for artificial ripening of green fruit is— (A) ethane (B) ethylene (C) carbon dioxide (D
13. Insurance Related General Knowledge Practice Questions
Insurance Related General Knowledge Practice Questions 1. National Agricultural Insurance Scheme replace Comprehensive Crop Insurance Scheme was introduced in the year–  (A) 1997  (B) 1998  (C) 1999  (D) 2000  (Ans : c) 2. Earlier it was thought safe to allow each financial institution to carry out only one type of finance service. But now Banks are selling
14. Top Crop Producing States in India
Top Crop Producing States in India Apple: Jammu & Kashmir Rice: West Bengal Bajra: Rajasthan Bamboos: Assam Bananas: Tamilnadu Barley: Uttar Pradesh Cashewnut: Kerala Chillies: Maharashtra Cotton: Gujarat
15. Jammu and Kashmir Circle Postal Assistants Exam General Knowledge Solved Paper(Exam held on 18.05.2014)
Jammu and Kashmir Circle Postal Assistants Exam General Knowledge Solved Paper(Exam held on 18.05.2014) Q 1.Where is Ninety East Ridge situated? (A) Pacific Ocean  (B) Indian Ocean  (C) Arctic Ocean  (D) Atlantic Ocean Ans: (B) Indian Ocean   Q 2. ASBA Scheme is related to: (A) Initial Public Offer (B) Central Government Scheme for Women Employment
16. Punjab Circle Postal Assistant Examination General Awareness Solved Paper (Exam held on 18.05.2014)
Punjab Circle Postal Assistant Examination General Awareness Solved Paper (Exam held on 18.05.2014) 1. Identify the mismatched pair in national Sports award Ans : Dharmender Dalal - Dhyan Chand 2.The capital of world youngest nation south sudan is Ans : Juba 3.which country recently decided to implement Nitaqat law? Ans :  Saudi Arabia 4.The Lokpal and Lokayuktas bill 2013 got the President of india ascent
17. IGNOU B.Ed. Entrance Exam General Awareness Solved Questions
IGNOU B.Ed. Entrance Exam General Awareness Solved Questions 1. The Speaker of Lok Sabha in India is elected by the–  (A) Members of Lok Sabha (B) Members of Lok Sabha and Rajya Sabha  (C) Council of Ministers (D) Speakers of State Legislative Assemblies (Ans : A) 2. The responsibility for framing the Constitution of independent India was entrusted to the–  (A) Lok Sabha (B) Rajya Sabha (C)
18. General Knowledge Questions About First in India and World
General Knowledge Questions About First in India and World 1. Where was the first session of the Constituent Assembly held —New Delhi  2. Who is the first person to set foot on Moon —Neil Armstrong  3. Which was the first talkie film of India —Alam Ara  4. Which was the first English ship that came to India —Red Dragon  5. Which was the
19. General Knowledge Questions About Sports
General Knowledge Questions About Sports 1. Who is the leading wicket taker in the history of Test cricket —Shane Warne  2. What can be the maximum length of a cricket bat —32'  3. What is the distance between popping crease and stumps on cricket pitch —3½ ft  4. With Which game/sport is 'Popping crease' associated —Cricket 
20. General Awareness Practice Study Material
General Awareness Practice Study Material Indian history and culture 1. What medieval building double dome (Double Dome) whose tomb was built in the first place? - Sikander Lodi's Tomb 2. Where is the pillar on which the peace message of Ashoka and Samudragupta's military victories are engraved details of both? - Prayag 3. AD 1960 by Aurangzeb. In order to suppress the growing power of Shivaji who gets new was expressed? - To Shai
21. NABARD Assistant Manager (Grade A and B) Exam General Awareness Solved Paper (Exam Held on 1-3-2015)
NABARD Assistant Manager (Grade A and B) Exam General Awareness Solved Paper (Exam Held on 1-3-2015) 1. World's first robot-staffed Hotel is set to open in which of the following countries? (A) China (B) US (C) Singapore (D) Abu Dhabi (E) Japan (Ans : E)  2. In which of the following states, the per capita availability of Milk is highest in the country?  (A) Maharashtra (B) Haryana (C) Guajarat (D) Punjab (E) T
22. Delhi Postman Mail Guard Exam General Knowledge Solved Paper (Exam Held on 21-12-2014)
Delhi Postman Mail Guard Exam General Knowledge Solved Paper (Exam Held on 21-12-2014) 1. Who among the following has not won the Bharat Ratna Award?  (A) CNR Rao (B) M. G. Ramachandran  (C) Sivaji Ganesan (D) K. Kamaraj (Ans : C) 2. Complete the following series: YAZ, WBX, UCV, .…… (A) STD (B) SOT (C) SEP (D) SDQ (Ans : B) 3. Who among the following has not
23. Bihar SSC Graduate Level Preliminary Exam General Knowledge Solved Paper (Exam Held on 16-2-2015)
Bihar SSC Graduate Level Preliminary Exam General Knowledge Solved Paper (Exam Held on 16-2-2015) 1. The green pigment found in plants that perform photosynthesis is–  (A) Chlorophyll (B) Chloroplast (C) Chloroform (D) None of the above (Ans : A) 2. ‘Silent Valley’ is in–  (A) Tamil Nadu (B) Go
24. GENERAL KNOWLEDGE PRACTICE QUESTIONS
GENERAL KNOWLEDGE PRACTICE QUESTIONS 1. Which of the following is not a part of India's Money Market ?  (A) Bill Markets (B) Call Money Market (C) Banks (D) Indian Gold Council (Ans : D) 2. Which of the following States introduced a high-tech foodgrain rationing system to ensure timely supply of the foodgrains to people living below poverty line ?  (A) Maharashtra (B) Tamil Nadu (C) Delhi (D) Karnataka (
25. United States Commission on International Religious Freedom (USCIRF)
USCIRF is an independent, bipartisan U.S. federal government commission created by the 1998 International Religious Freedom Act (IRFA) that monitors the universal right to freedom of religion or belief abroad.  USCIRF uses international standards to monitor religious freedom violations globally, and makes policy recommendations to the President, the Secretary of State, and Congress.  USCIRF Commissioners are appointed by the President and Congressional leaders of both political parties.  T
We would love to hear your thoughts, concerns or problems with anything so we can improve our website educratsweb.com ! email us at educratsweb@gmail.com and submit your valuable feedback.
Save this page as PDF | Recommend to your Friends

Subscribe to our Telegram channel https://t.me/educratswebchannel | EMPLOYEES STATE INSURANCE CORPORATION UPPER DIVISION CLERKS EXAM 2012 GENERAL KNOWLEDGE SOLVED PAPER  #EDUCRATSWEB educratsweb.com General Awareness 2020-04-11

https://bhojpuri-actor-actress.blogspot.com/ | https://sarkariniyukti.blogspot.com/ | https://educratsweb.blogspot.com/ | https://bhaktisangam.blogspot.com/ | https://bharatpagesblog.blogspot.com/ | https://bcspatna.blogspot.com/ | https://bizinfozones.blogspot.com/ | https://cityzoneeducation.blogspot.com/ | https://consptech.blogspot.com/ | https://saralmaterials.blogspot.com/ | https://ekbihar.blogspot.com/ | https://indiahealthplus.blogspot.com/ | https://gktalk.blogspot.com/ | https://gunjanphoto.blogspot.com/ | https://mahuli-patna.blogspot.com/ | https://modicareblog.blogspot.com/ | https://biharnalanda.blogspot.com/ | https://parsapatna.blogspot.com/ | https://prakashparv.blogspot.com/ | https://chitraguptajimaharaj.blogspot.com/ | https://shrishirdisaibabasansthan.blogspot.com/ | https://speakdoor.blogspot.com/ | https://supremedealin.blogspot.com/ | https://supremedealblog.blogspot.com/