educratsweb logo


GENERAL KNOWLEDGE PRACTICE QUESTIONS

1. Which of the following is not a part of India's Money Market ? 

(A) Bill Markets (B) Call Money Market (C) Banks (D) Indian Gold Council (Ans : D)

2. Which of the following States introduced a high-tech foodgrain rationing system to ensure timely supply of the foodgrains to people living below poverty line ? 
(A) Maharashtra (B) Tamil Nadu (C) Delhi (D) Karnataka (Ans : D)

3. Barack Hussain Obama belongs to which of the following political parties ? 
(A) Republican (B) Democratic (C) Labour 
(D) American National Congress (Ans : B)

4. Which of the following State Governments had announced that it would provide a special package of incentives to Employment Intensive Industries? 
(A) Punjab (B) Karna taka (C) Bihar
(D) Uttar Pradesh (Ans : C)

5. Who amongst the following is the author of the book “The Exile” ? 
(A) B. G. Verghese (B) Philip Roth (C) Aravind Adiga 
(D) Navtej Saran (Ans : D)

6. Which of the following is not a fertilizer product ? 
(A) Urea (B) Murate of Potash (C) Di Ammonium Phosphate 
(D) Calcium Carbonate (Ans : D)

7. Which of the following programmes is being implemented in all the districts of the country ? 
(A) Sarva Siksha Abhiyan (B) Navodaya Vidyalay (C) Ultra Mega Power Project 
(D) None of 'these (Ans : D)

8. The Government of India decided to provide a bonus price of Rs. 50 per quintal on which of the following products over and above its minimum support price of Rs. 850 per quintal? 
(A) Wheat (B) Paddy (C) Sugarcane 
(D) Cotton (Ans : B)

9. Which of the following services is not provided by the post offices in India? 
(A) Savings Bank Scheme (B) Retailing of Mutual Funds (C) Sale of Stamp Papers (Judicial) 
(D) Issuance of Demand Drafts (Ans : B)

10. Which of the following diseases is not covered under Integrated Disease Surveillance project ? 
(A) Cholera (B) Tuberculosis (C) AIDS 
(D) Polio (Ans : A)

11. Who amongst the following is the author of the book “The Namesake” ? 
(A) Vikram Seth (B) V. S. Naipaul (C) Arun Bhagat 
(D) Jhumpa Lahiri (Ans : D)

12. Dronacharya Award is given for excellence in– 
(A) Literary work (B) Social service (C) Coaching in sports 
(D) Journalism (Ans : C)

13. India's Space Rocket Launching Centre is in– 
(A) Port Blair (B) Hassan (C) Tirupati 
(D) Sriharikota (Ans : D)

14. Besides USA, India has signed Nuclear Agreement with which of the following countries and is named as “Cooperation Agreement for Peaceful Uses, of Nuclear Energy” ? 
(A) Italy (B) Germany (C) France 
(D) Canada (Ans : C)

15. 'Merdeka Cup' is associated with the game of– 
(A) Badminton (B) Football (C) Hockey 
(D) Golf (Ans : B)

16. World Ozone Day is observed on– 
(A) 16th September (B) 16th October (C) 16th November 
(D) 26th September (Ans : A)

17. Which of the following is not a Government-sponsored organisation? 
(A) Small Industries Development Bank of India (B) NABARD 
(C) National Housing Bank (D) ICICI Bank 
(Ans : D)

18. Who amongst the following is the author of the novel “The White Tiger” ? 
(A) Jhumpa Lahiri (B) Steve Waugh (C) Aravind Adiga 
(D) Paul Krugman (Ans : C)

19. Which of the following is the correct description of the Capital Market? Capital Market comprises 
(A) Stock Markets and Bond Markets (B) Banks and Insurance Companies 
(C) RBI and Nationalised Banks (D) Stock Markets and Banks 
(Ans : A)

20. Which of the following organisations has provided a USS 150 million loan to overhaul the Khadi and Village Industry in India? 
(A) World Bank (B) International Monetary Fund (C) Asian Development Bank 
(D) European Union (Ans : C)

21. Which of the following countries is not the member of IBSA ? 
(A) India (B) Bangladesh (C) South Africa 
(D) Brazil (Ans : B)

22. Which of the followings countries is not the member of the Nuclear Suppliers Group (NSG) ? 
(A) Russia (B) USA (C) France 
(D) Iran (Ans : D)

23. Which of the following terms is used in the game of Lawn Tennis? 
(A) Double Fault (B) Half Nelson (C) Cox 
(D) Crease (Ans : A)

24. Who amongst the following was the first Prime Minister of Nepal after it had got the status of the democratic republic nation? 
(A) Ram Baran Yadav (B) Subhash Nembang 
(C) G. P. Koirala (D) Pushpa Kamal Dahal (prachanda) 
(Ans : D)

25. 'Agha Khan Cup' is associated with the game of– 
(A) Cricket (B) Football (C) Lawn Tennis 
(D) Hockey (Ans : D)

26. Which of the following organisations was specially established to operate in Gramin areas by design itself? 
(A) Commercial Banks (B) Central Financial Institutes (C) Private Banks 
(D) Regional Rural Banks (Ans : D)

27. Who amongst the following is the author of the book (novel) “Infinite Jest? 
(A) Quentin Bryce (B) Aravind Adiga (C) Paul Newman 
(D) David Foster Wallace (Ans : D)

28. India has purchased Harpoon II Missiles from which of the following countries? 
(A) Italy (B) China (C) France 
(D) USA (Ans : D)

29. Which of the following is not one of the Millennium Goals set by U.N.O. ? 
(A) Achieve Universal Primary Education (B) Improve Computer Literacy 
(C) Combat HIV / AIDS (D) Environmental sustainability (Ans : B)

30. Which of the following States introduced “One Kg. Rice for Rupee One” scheme, the first of its kind in the country? 
(A) West Bengal (B) Odisha (C) Bihar 
(D) Tamil Nadu (Ans : D)

GENERAL KNOWLEDGE PRACTICE QUESTIONS
Contents shared By educratsweb.com

if you have any information regarding Job, Study Material or any other information related to career. you can Post your article on our website. Click here to Register & Share your contents.
For Advertisment or any query email us at educratsweb@gmail.com

RELATED POST
1. Uttar Pradesh : Apex Bodies and Departments
2. Some interesting facts about Vikaram Sarabhai
3. Consumer Protection Act, 2019 comes into force
4. Shaheed Udham Singh (26 December 1899 – 31 July 1940)
5. Dhanpat Rai Shrivastava - (31st July 1880 - 8th October 1936)
6. July 31, 2020 Google Celebrating Pacita Abad
7. World Metrology Day - 20 May
8. Indian Independence Movement
9. POWER PLANTS IN INDIA
10. List of First in India
11. HARYANA CIRCLE PA /SA EXAM GENERAL KNOWLEDGE SOLVED PAPER (EXAM HELD ON 27/04/2014)
12. General Knowledge Questions About Sports
13. RRB EXAM GENERAL KNOWLEDGE SOLVED PAPER
14. Indian Railway at a Glance
15. DELHI CIRCLE PA/SA EXAM GENERAL AWARENESS SOLVED PAPER (EXAM HELD ON 27/04/2014)
16. Chhattisgarh Patwari Exam Solved Question Paper (Exam Held on: 15-01-2017)
17. INTERNATIONAL ALLIANCES
18. History of Indian Postal System
19. Objective Questions on Indian Penal Code 1860
20. Different types of Awards and Prizes
21. Punjab Circle Postal Assistant Examination General Awareness Solved Paper (Exam held on 18.05.2014)
22. NABARD Assistant Manager (Grade A and B) Exam General Awareness Solved Paper (Exam Held on 1-3-2015)
23. U.P. PCS Lower Subordinate Services (Pre.) Exam General Studies Solved Paper (Exam Held on 26-9-2010)
24. Indian Economy Practice Questions for All Competitive Exams
25. INDIAN POLITY PRACTICE QUESTIONS FOR ALL COMPETITIVE EXAMS
26. WHO Health Alert brings COVID-19 facts to billions via WhatsApp
27. General Knowledge Questions About First in India and World
28. Jammu and Kashmir Circle Postal Assistants Exam General Knowledge Solved Paper(Exam held on 18.05.2014)
29. KARNATAKA CIRCLE PA /SA EXAM GENERAL AWARENESS SOLVED PAPER (EXAM HELD ON 27/04/2014)
30. General Awareness Practice Study Material
31. Announcement of the 2020 Pulitzer Prizes
32. Delhi Postman Mail Guard Exam General Knowledge Solved Paper (Exam Held on 21-12-2014)
33. FIRST IN INDIA
34. RAJASTHAN CIRCLE PA/SA EXAM GENERAL AWARENESS SOLVED PAPER (EXAM HELD ON 27/04/2014)
35. Madhya Pradesh Police Constable Exam Solved Paper (Exam Held on 09-08-2016)
36. 100 Most Famous Personalities in the World
37. Religions in India
38. Uttar Pradesh Subordinate Service Selection Commission (UPSSSC) Amin and Ahlmad Recruitment Exam 2016 Solved Paper
39. Bihar SSC Graduate Level Preliminary Exam General Knowledge Solved Paper (Exam Held on 16-2-2015)
40. FOUNDER OF BHARTIYA JANA SANGH Dr. Syama Prasad Mookerjee 06 July 1901 – 23 June 1953
41. Famous Books and Authors
42. All Nobel Prizes Between 1912 and 1947
43. History Made Easy
44. FIRST IN INDIA
45. All Nobel Prizes Between 1998 and 2019
46. Chhattisgarh Objective General Knowledge Questions
47. Indian States General Knowledge Questions
48. TYPES OF TAXES IN INDIA
49. All Nobel Prizes Between 1901 and 1911
50. Insurance Related General Knowledge Practice Questions
We would love to hear your thoughts, concerns or problems with anything so we can improve our website educratsweb.com ! visit https://forms.gle/jDz4fFqXuvSfQmUC9 and submit your valuable feedback.
Save this page as PDF | Recommend to your Friends

http://educratsweb(dot)com http://www.educratsweb.com/content.php?id=1758 http://educratsweb.com educratsweb.com educratsweb