educratsweb logo


RRB Group D Exam Sample Questions

1. निम्न में से कौन भारत में बीमा क्षेत्र का नियामक हैं?
a) IRDA
b) SEBI
c) AMFI
d) RBI

उत्तर: a

2. भारत का मुख्य कानून अधिकारी कौन है?
a) सचिव, कानून विभाग
b) एटॉर्नी जनरल
c) एडवोकेट जनरल
d) सॉलिसिटर जनरल

उत्तर: b

3. विटामिन A का सबसे धनि स्त्रोत है?
a) नींबू जाति के फल
b) गाजर
c) पालक
d) फली

उत्तर: b

4. ​डियर मनी पॉलिसी का तात्पर्य है?
a) उच्च मूल्य स्तर
b) बृहत् मुद्रा आपूर्ति
c) उच्च उत्पादन
d) उच्च ब्याज दर

उत्तर: d

5. गोपबंधु ने किस विश्वशिक्षा परीषद् का निर्माण किया?
a) 1900
b) 1908
c) 1906
d) 1910

उत्तर: c

6. निम्न में से उड़ीसा की सबसे बड़ी नदी कौन सी हैं?​
a) सुवर्णरेखा
b) महानदी
c) ब्राहम्णी
d) वसुंधरा

उत्तर: c

7. विश्व पर्यटन दिवस कब मनाया जाता है?

A) 24 दिसंबर
B) 4 अक्टूबर
C) 27 सितंबर
D) 6 सितंबर

उत्तर:  27 सितंबर

8. सुदर्शन प्टनायक निम्न से किस क्षेत्र में एक प्रसिद्ध व्यक्तित्व हैं?

a) नृत्य
b) रेत कला
c) संगीत
d) क्रीड़ा

उत्तर: b

9.सीरिया की राजधानी है-
a) डबरन
b) लेबनान
c) दामस्कम
d) बेरूत

उत्तर: c

10.प्रधानमंत्री-
a) सरकार का प्रधान है
b) लोकसभा का नेता है
c) अपनी इच्छा से मंत्रियों के पोर्टफोलियों को बदल सकता है
d) उपरोक्त सभी

उत्तर: d

RRB Group D Exam Sample Questions
Contents shared By educratsweb.com

Flipkart seeing a spurt in new sellers, India moves air defence to Ladakh | The Newspaper Show
Published on Sunday June 28 2020
if you have any information regarding Job, Study Material or any other information related to career. you can Post your article on our website. Click here to Register & Share your contents.
For Advertisment or any query email us at educratsweb@gmail.com

RELATED POST
1 Download Bihar Board 2019 Model Paper for 10th & 12th Examination
2 RRB Group D Exam Sample Questions
3 What are the Most Important topics for SSC CGL Tier I Exam?
4 Question paper for Various Exam Like Bank, PO, Clerk, SSC, BPSC, UPSC etc
5 QUESTION PAPERS & ANSWER KEYS FOR KISHORE VAIGYANIK PROTSAHAN YOJANA (KVPY) EXAM
6 Intelligence Bureau ACIO Exam Question Paper (23.09.2012)
7 BPSC 548TH-52ND BPSC COMBINED COMPETITIVE EXAM 2008 QUESTION PAPER
8 RRB Group D: Exam analysis for September 24 test (all shifts)
9 Assam TET Previous Year Papers Download Free PDF
10 UPSC: Geologist Examination Papers-2020
We would love to hear your thoughts, concerns or problems with anything so we can improve our website educratsweb.com ! visit https://forms.gle/jDz4fFqXuvSfQmUC9 and submit your valuable feedback.
Save this page as PDF | Recommend to your Friends

http://educratsweb(dot)com http://www.educratsweb.com/content.php?id=2 http://educratsweb.com educratsweb.com educratsweb